FőképA ’80-as évek elejének egyik legmeghatározóbb magyar underground zenekara a Kontroll Csoport volt. Zenéjük és szövegeik a mai napig éreztetik hatásukat az arra fogékony emberekre.
Életművük egyedülálló a maga nemében, és ha annak idején nem, most végre megértük egynémely darabjának első- vagy újrakiadását.

Valamikor 1980-ban Bárdos Deák Ágnes, Kis Tamás László és Hajnóczy Csaba alapította a Kontroll Csoportot.
Nagyjából fél év alatt jutottak el arra a szintre, hogy első koncertjüket adják Wahorn András házában Pomázon, egy házibulin. 1981 januárjában itt rögzítették azt a felvételt, amelyet először a Bahia adott ki Ős-Kontroll néven sok-sok évvel később, most pedig az 1G Records és az Alexandra újra megjelentette.

A Kontroll Csoport zenéje kezdetekben erős punk gyökerekből táplálkozott, szövegvilága pedig a szerelem és a szabadság kettősére épített. Voltaképpen a szabadságvágy, szabadságérzet miatt minősítették rendszerellenes zenekarnak a Kádár-korszakban.

Mégis felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tudott egy ilyen zenekar létezni, hogyhogy nem lépet fel ellene keményebb eszközökkel a hatalom?
A válasz a zenében rejlik; a Kontroll Csoport a szövegeit olyan köntösben tudta tálalni, hogy a muzsika „eladta a mondanivalót”. Táncolható, a szövegek beivódnak a hallgatóságba, így bárki bátran énekelheti is akár.

Ezért aztán a korábban sokkal keményebben is lesújtó, hírhedt „három T”-ből (támogatott, tűrt, tiltott) a tűrt kategóriába kerültek, ami azzal járt, hogy ugyan működhetett a zenekar, de lemezmegjelenési lehetőséghez nem jutott, illetve néha napján a koncertjeiken műszaki problémák adódtak vagy álnéven kellett játszaniuk vagy egyszerűen betiltották őket.

Mint az fent már taglalásra került, nem éppen ideális körülmények között került rögzítésre a lemez anyaga, így meglehetősen messze van a ma megszokott hi-fi minőségtől. Ennek ellenére megvan az a sajátságos és utolérhetetlen „garázs fílingje”, amely mindenért kárpótolja a hallgatót.

A néha igen erősen a basszusra és dobra építő számok különös lüktetéssel bírnak, amelyek óhatatlanul is utat találnak az arra fogékonyak agytekervényei felé.
És ha már utat találtak, akkor vagy ráérez az ember a ritmusra („buggie áll a lábába” és táncra perdül), vagy elkezdi verni az ütemet. vagy a bejövő inputot értelmezve elmereng, azon a korszakon…

Vagy az az utáni korszakon. Vagy egyszerűen csak azon, hogy hány későbbi együttest és előadót inspirált a Kontroll Csoport senkihez és semmihez sem hasonlítható erőteljes, határokat és korlátokat nem ismerő/el nem ismerő zenéje.

Az együttes tagjai:
Bárdos Deák Ágnes – ének
Kis Tamás László – ének
Hajnóczi Csaba – gitár
Hajnóczi Árpád – bass, saxofon
Iványi Norbert – dob

Közreműködők:
Ef Zámbó István – bass

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Mariguana
2. Utálom a rendőrt
3. Anyád az ítéletvégrehajtó
4. Polak, venger
5. Nem akarom elvenni a kedvedet
6. Jonny
7. A mi agyunk
8. Annál jobb itt
9. Szeretnek
10. Holdfényes májusok

Diszkográfia:
Ős-Kontroll (1981)
Kontroll Csoport (1983)
A Kontroll a NapNapon (1991)
Élo felvételek (1997)
Ezerkilencszáznyolcvanhárom Reprint (2006)