Főkép Poe az Poe, és ezt egyetlen írása sem cáfolja meg – mindegyik csak alátámaszthatja, hogy Edgar Allan Poe zseniális és egyedi szerző volt.

A Morgue utcai kettős gyilkosság
című válogatáskötetben találunk a misztikum ködében hagyott és racionálisan megmagyarázott történeteket ugyanúgy, mint a Doyle-féle Sherlock-sztorikra hajazó nyomozásokat. Ez utóbbi hasonlattal csak annyi a probléma, hogy Doyle Poe halála után született.
 
Sőt, mi több; ahogyan a fülszöveg is állítja, Poe tette le a detektívtörténet, mint műfaj alapkövét, ráadásul pont a címadó elbeszéléssel.
A főszereplő, Dupin három történetet kapott, amelyekben az egyébként civil nyomozó - polgári személyének és kivételes elmebeli képességeinek kontrasztjaként a szerző kifejezetten buta emberként ábrázolta a rendőrfőnököt - különféle rejtélyeket leplez le.
 
Azonban Dupin műfajteremtő, és ezáltal szó szerint korszakalkotó kalandjai mellett más okból is figyelemre méltó válogatás kerülhet a polcokra.
Helyet kapott ugyanis a kötetben az egyik legismertebb gótikus mű (A kút és az inga) ugyanúgy, mint egy-egy példa Poe érdeklődési körének főbb pontjaira: a rovartan (A halálfejes pillangó), az élve eltemettetés (Az elsietett temetés) és a megzabolázhatatlan elemek (A Maelström poklában) tökéletes kiegészítője a szerzőre jellemző morbid bosszútörténet (Egy hordó amontillado) és az élőholtakról szóló elbeszélés (Palackban talált kézirat).
 
Mindehhez hozzátartozik az elbeszélések mögé tett szójegyzék, amely egyesével megadja a könyvben szereplő idegen szavak és kifejezések jelentését. Természetesen, enélkül sem lenne élvezhetetlen a szöveg, ám így kreativitása mellett Poe műveltségébe is betekintést kapunk.
 
Furcsamód a novellák egy része egyáltalán nem volt sikeres a maga idejében, még valamikor az 1830-as évek végén, és csak később, a gótika fellendülése idején kapták fel őket.
Persze, ezek az elbeszélések ma már nem feltétlenül félelmetesek, de eszmei értékük kétségbevonhatatlan, amellett élvezeti értékük és minőségük is éppen elég magas ahhoz, hogy megállják a helyüket a szépirodalmi színtéren.

A kötetben található novellák:
Gyalogbéka (Hop-Frog) (Mártha Bence)
A kút és az inga (The Pit and the Pendulum) (Babits Mihály)
A találka (The Assignation) (Fóthy János)
Egy hordó amontillado (The Cask of Amontillado) (Babits Mihály)
Dr. Kátrány és Toll professzor módszere (The System of Doctor Tarr and Professor Fether) (Babits Mihály)
A Maelström poklában (A Descent into the Maelström) (Pásztor Árpád)
Palackban talált kézirat (MS. Found in a Bottle) (Bartos Tibor)
A Morgue utcai kettős gyilkosság (The Murders in the Rue Morgue) (Pásztor Árpád)
Marie Roget titokzatos eltűnése (The Mystery of Marie Roget) (Balabán Péter, Sóvágó Katalin)
Az ellopott levél (The Purloined Letter) (Pásztor Árpád)
Az elsietett temetés (The Premature Burial) (Fóthy János)
Te vagy az! (‘Thou art the man’) (Bihari György)
A halálfejes pillangó (The Sphinx) (Sóvágó Katalin)