Főkép


 
 
Kiss Endre és Tóth Tibor már kilenc évesen koncertezett. Hét évvel később összeakadtak Ördög Tiborral, és megalapították a Ramses (1986-1990) nevű bandát, ami akkor még inkább funkys zenét játszott.
Sikeresek voltak ugyan, de a katonaság közbeszólt, szóval legközelebb csak 1992-ben hallhattunk róluk, amikor a Dance gitárosa felfedezte őket és bekerültek a zenekarba. Ezzel a névvel is összejött nekik, mégpedig annyira, hogy ők nyithatták a Scorpions koncertjét.
 
1996-ban azonban úgy érzeték, váltaniuk kell, ezért Móricz Norberttel megalapították a Hooligans nevű formációt. Első albumuk 1997-ben jelent meg „Nem hall, nem lát, nem beszél”.
Ehhez forgatták az akkoriban nagyjából orrvérzésig játszott „Az én paradicsom” című klipet.
 
Aztán sorra jöttek a lemezek (lásd a diszkográfiát), majd 2007-ben Móricz Norbert kilépett a zenekarból (Star Positive néven új zenekart alapított), helyette pedig megérkezett Késmárki Zsolt, aki jelenleg is a csapat basszusgitárosa.
 
A magát korábban funk & rock, most inkább rock stílusúnak tekintő Hooligans az elmúlt években rengeteget koncertezett és turnézott, ez idő alatt pedig aránylag stabil rajongóbázisra tettek szert – főleg a fiatalabb korosztályhoz tartozó hölgyek köréből szedték áldozataikat.
 
Persze nem csupán a közönség szereti a srácokat, hanem 2004 óta a szakma is számos díjjal és elismeréssel jutalmazta őket, úgy mint Bravo Otto-díj, Popcorn-díj, Fonorgam-díj (az év dala, a legjobb hazai modern rock zenekar, közönség díj), VIVA Comet-díj (a legjobb együttes), Jakab Líra-díj, Arany Nyíl-díj (az év zenekara).
 
Ha vesszük a fáradtságot, és kicsit jobban odafigyelünk, rájöhetünk, hogy zenéjüket nem igazán lehet egyértelműen beskatulyázni, hiszen vannak benne funkos, rockos és metalos elemek is.
Aki ez utóbbit nem hiszi, hallgassa meg a „Minden út”, a „Nőben a boldogság” illetve a „Legyen valami” című számokban a gitárokat. Szerintem több ilyen kéne, és akkor könnyebb lenne komolyan venni a fiúkat.
 
Én egyébként az olyan dalokat kedvelem, mint a dinamikusabb „Volt és lesz”, „Éltem, voltam”, „A zene nem eladó”, a kicsit punkos beütésű „Nincs két életem”, a kifejezetten bulizós „Szex és kávé” vagy a „Motel mámor”, mert úgy érzem, ezek illenek legjobban hozzájuk, vagy legalábbis ahhoz a képhez, amit kialakítottam róluk.
 
Az olyan nyavalygós darabokat viszont nem igazán kedvelem, mint az „Emlékül”, a „Játszom” vagy a „Menj tovább”.
Igazság szerint az „Egyetlen” és az „Eljátszott gyémánt” is ebbe a csoportba tartozik, de a hangszerelés, különösen a rézfúvósok alkalmazása korrigál, ezért elnézőbb vagyok velük szemben. Bár az „Egyetlen” esetében a keverés miatt kicsit háttérbe szorult ez a hangzás.
 
A „Várok rád” többitől erőteljesebb zúzása is kifejezetten kellemes, még ha maga a dal egyébként a középtempós csoportba tartozik is. Mondjuk a gitárszóló is sokat dob a dolgon.
 
A „Poker Face” (igen, a Lady Gaga által elkövetett sláger feldolgozásáról beszélünk) viszont sokkal ütősebb lett volna, ha elhagyják az éneket, és csak a kellemesen zúzós hangszerek masíroztak volna végig a számon. Legalábbis szerintem. Sőt, itt nekem a táncosok produkciója is kicsit felemás volt.
 
Mindent összevetve a Hooligans 2009. június 13-i nappal induló, ám sötétedés után véget érő koncertjéből készült DVD (a zenekar életében ez az első ilyen kiadvány) meglepően kellemes darab: a vágásoktól nem érzi az ember úgy, hogy egy rendkívül hosszúra nyúlt videoklipet próbálnak lenyomni a torkát, a számos kamera felvételeinek köszönhetően viszont mégis mozgalmas marad a koncert.
 
Mondjuk a táncosok produkcióját nem mindig tudtam hova tenni, ami biztosan az én hibám, hiszen rendhagyó alakításukkal kifejezetten feldobták a színpadképet. A zenekart magasba emelő dobogó viszont nagyon jó húzás volt, mint ahogy a zongora és a fúvósok szerepeltetése is.
Természetesen a fiúk is kitettek magukért, és igazán színvonalas produkcióval lepték meg rajongóikat – hangzásban és látványban egyaránt. Csak így tovább!
 
Igazából egyetlen szívfájdalmam van a kiadvánnyal kapcsolatban: hiányzik egy booklet, amiből megtudhattuk volna a közreműködők – vendégzenészek, fúvósszekció, tánckar és vokalisták – nevét.
 
A zenekar tagjai:
Ördög „Csipa” Tibor – ének
Tóth Tibor – vokál
Kiss Endre – dobok
Késmárki Zsolt – basszusgitár
 
Közreműködők:
Rakonczai Viktor – zongora
 
A lemezen elhangzó számok listája:
DVD
1. Intro
2. Királylány
3. Volt és lesz
4. Ringass el
5. Legyen valami
6. Van az úgy
7. Szabadon
8. Éltem, voltam
9. Ha sírni látsz
10. A zene nem eladó
11. Emlékül
12. Játszom
13. Minden út
14. Nőben a boldogság
15. Egyetlen
16. Nincs két életem
17. Szex és kávé
18. Menj tovább
19. Várok rád
20. Eljátszott gyémánt
21. Outro
22. Poker Face
23. Félember
24. Hotel Mámor
+
Extrák:
Tartson örökké – portréfilm
Videóklip: Ringass el
Aranylemez-átadás
Diszkográfia
 
CD
1. Intro
2. Királylány
3. Volt és lesz
4. Ringass el
5. Legyen valami
6. Van az úgy
7. Szabadon
8. Éltem, voltam
9. Ha sírni látsz
10. Emlékül
11. Játszom
12. Minden út
13. Nőben a boldogság
14. Egyetlen
15. Szex és kávé
16. Menj tovább
17. Eljátszott gyémánt
18. Poker Face
19. Félember
20. Hotel Mámor
 
Diszkográfia:
Nem hall, nem lát, nem beszél (1997)
Mesét, álmot, mámort (1998)
Kánaán (2001)
Szenzáció (2003)
Vírus (2005)
Bohémélet (2006)
Privát mennyország (2008)
Live in PeCsa 2009.06.13 (2009) DVD