Főkép Úgy gondolom, az Ennis névre hallgató formációról hazánkban csak nagyon kevesen hallottak, ezért mielőtt a lemezükkel foglalkoznék, röviden bemutatom őket.
 
A Kanada atlanti partjainál található Újfundland szigetről származó hölgyekre épülő Ennis gyakorlatilag egy családi vállalkozás, hiszen 1997-ben alapították az Ennis testvérek: Maureen, Karen és Teresa, akkor még The Ennis Sisters néven.
Az általuk képviselt zenei stílust tradicionális ír zenével fűszerezett amerikai folkként lehet definiálni.
 
Az együttes bemutatkozó albuma 1997-ben jelent meg Red is the Rose címmel. Azóta a hölgyek számos díjat nyertek (pl. az Év női előadói, az Év együttese /1998-ban a MIA-nál/, a 2000-es Three az Év albuma lett az EMCA-nál, Juno Award country zene kategóriában 2002-ben).
 
Eddig kiadott lemezeiket szemlélve úgy tűnik, a hölgyek nem igazán hűségesek a lemezcégekhez, hiszen szinte valamennyi korongjuk más és más helyen jelent meg. Amíg a 2001-es The Ennis Sisters-t a Warner Music jegyezte, addig a 2003-as It’s Not About You már a Rounder Records zászlaja alatt készült.
A legújabb korong, a Lessons Learned pedig már magánkiadásban került a piacra.
 
A legfiatalabb Ennis testvér, Teresa két évvel ezelőtt szólókarrier építésébe kezdett, ezért ő már nem is szerepel a most bemutatásra kerülő lemezen.
 
Az előzetes beharangozáshoz képest számomra csalódást jelent az album. Ennek fő oka az, hogy amíg a tradicionális ír, valamint a kelta zenét szeretem, addig az amerikai folkért nem kifejezetten rajongok.
A reklámmal ellentétben ez az album olyan, mint abban a bizonyos gazdaságos áruházban kapható csoki, amire azt írták rá, hogy nyomokban tartalmazhat mogyorót is. Nos, ez a zene is csak az előbb említetthez hasonló mértékben „keltáskodik” illetve „íreskedik”.
 
A repertoárban 12 szám kapott helyet, többségüket a testvérek egyike, Maureen írta, méghozzá az egyik muzsikusával, Mark Murphy-vel karöltve.
A lemezen a „Newfounland”-tól a „Sing You Home”-on keresztül a „Last Tears”-ig számos, dallamos, kifejezetten rádióbarát kompozíció szerepel. Látszik, hogy a gazdag összhangzás nagyon fontos tényező volt a nővérek számára, ezért számos hangszert bevontak a produkcióba.
 
Sem a muzsikusok, sem pedig a hangmérnök munkájára nem lehet panasz, hiszen a lemez úgy szól, ahogyan a tengerentúli lemezeknek illik szólnia.
Csak a műfaj egy kicsit problémás a hazai terjesztés szempontjából, ugyanis az amerikai folk zenének – véleményem szerint – nincs igazi közönségbázisa hazánkban. Ha viszont egy 50% folk és 50% kelta-ír arány alakult volna ki…
 
Előadók:
Maureen Ennis – gitár és ének
Karen Ennis – gitár és ének
 
Közreműködők:
Mark Murphy – ütősök és ének
Billy Sutton – bouzouki, bodhran, ütősök, mandola, bendzsó, gitárok és basszusgitár
Heather Kao – hegedű
Graham Wells – harmonika
Paul Kinsmen – zongora
Greg Hawko – ütősök
Bob Pike – basszusgitár
Tom Power – bendzsó
John P. Allen – hegedű
Allan Doyle – hegedű
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Constant Companions
2. Newfoundland
3. Sing You Home
4. Carrick-a-rede
5. With You
6. Last Tears
7. I’m Leaving
8. High Up There
9. Cecilia
10. Still Single(s)
11. Until Then
12. Hector The Hero
 
Diszkográfia:
Red is the Rose (1997)
Christmas on Ennis Road (1998)
Three (2000)
The Ennis Sisters (2001)
It’s Not About You (2003)
Can’t Be the Same (2003)
Be Here for a While (2007)
Lessons Learned (2009)