Főkép A világhírű zenekarok között manapság kevés olyat találunk, amely valóban „alulról” indult, nem valamelyik producer/üzletember agyából pattant ki teljes vértezetben, hangszerestől, imidzsestől, ruhatárastul.
Kevés olyan zenekar van, amelynek a szövegei jelentenek is valamit, ahol az éneknek komolyabb szerepe van annál, mint hogy verbális ritmusszekcióként működjön. Kevés olyan zenekar létezik, amelynek tagjait a CIA és az FBI nem csupán a koncertbalhék miatt kíséri figyelemmel.
 
Az örmény bevándorlókból alakult amerikai, pontosabban Los Angeles-i System of a Down ezen kevesek közé tartozik.
Valódi underground bandaként kezdte pályafutását, de a megalkuvást nem ismerő, határozott politikai nézetekkel rendelkező tagok eltökéltségének és tehetségének köszönhetően egy-két év alatt a világ metálosabb felének élvonalába küzdötte magát.
 
Negyvenmillió eladott lemez, több világkörüli turné, a tagok érdekes és eredeti mellékprojektjei, szólóalbumai – a SOAD úgy száguld, akár egy fékezhetetlen musztáng.
 
Az újságíróként, és a Kerrang! magazin szerkesztőjeként dolgozó Ben Myers a kezdetektől fogva figyelemmel kísérte a SOAD tevékenységét, már akkor interjúkat készített a tagokkal, amikor még senki sem hitte el, hogy a kaliforniai, örmény származású metálrajongó fiatalokon kívül bárkihez eljut ez a szaggatott, kemény, időként art rockosnak ható, időnként folkosan szóló, a műfaj határait feszegető, de mindig azon belül maradó zene.
 
Szakavatottan szedte kronológiai sorrendbe a SOAD történetének eseményszilánkjait, a bandával foglalkozó újságcikkeket, rendőrségi és titkosszolgálati jelentéseket; valódi profiként bírta rá Serj Tankiant és társait, hogy olyan részletekről, eseményekről is beszéljenek, amelyekről eddig a zenekar legfanatikusabb rajongói sem hallottak.
 
Megismerhetjük a sajátos SOAD-marketing fogásait, a banda fel- és befutásának sztoriját, a turnékalandokat; megismerhetjük annak a „majdnem-forradalom”-nak a hiteles történetét, amelyet a banda egy ingyenes, szabadtéri koncertje során robbantott ki Los Angelesben; a zenészek véleményt mondanak az USA politikájáról, a drogokról, a csajokról, a rock and rollról, a művészetekről, az örmény holokausztról, és arról az őrült világról, ahol az Irakban harcoló amerikai katonák a SOAD zenéjével pörgetik fel magukat az akcióra, amelynek során elfogják az egyik SOAD-tag örmény, de történetesen Irakban élő rokonait.
 
Jól megírt, precízen megszerkesztett, izgalmas, olvasmányos könyv egy őszinte, határozott célok felé törő metalbandáról mindazoknak, akik az előre gyártott gondolatoknál valamivel többre vágynak.

Kapcsolódó írások:
Serj Tankian: Elect the Dead
Koncert: Serj Tankian – 2008. augusztus 16., Sziget Fesztivál
System Of A Down: Mezmerize
Serj Tankian: Elect the Dead Symphony