FőképNem titok, határozott véleményem van az önsegítő könyvekről. Bámulatosnak tartom, hogy valaki azért kap pénzt, mert szabadidejében összegyűjt egy halom nyilvánvaló igazságot és megírja. Még bámulatosabb, hogy vannak emberek, akik megveszik ezeket a könyveket.
 
Na de félre a rosszmájúsággal, elvégre időnként igenis hasznos, ha végiggondolunk életünkkel kapcsolatban pár apróságot: honnan jövünk, hová megyünk, és mit is csinálunk most.
 
Gyarapodó éveim birtokában azt mondom, az első önértékelésre valahol a harmadik x után kerül sor, amikor kénytelen-kelletlen szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy amit addig elértünk, az mennyire fedi az eredeti elképzelésünket.
No persze nem a gyerekkori szimulációs játékokra gondolok, hanem a kamaszkor végén megfogalmazódó tervekre.
 
James Hollis egy lépéssel tovább megy, mégpedig abban az értelemben, hogy ő a negyvenes éveikben járó olvasóknak kíván egyfajta összegzést, útmutatást adni önmagukról.
 
Alapgondolata, hogy ezekben az években szemléletváltás megy végbe az emberben, amikor a tapasztalatai alapján másként látja a világot, mint mondjuk húsz évvel korábban. Véleménye szerint hasznos, ha alaposan megvizsgáljuk életünket, s szükség szerint változtatunk.
 
Az élet második fele tanulságos, mi több, szórakoztató olvasmány, de véleményem szerint azért nem kell túl komolyan venni.
Egyrészt, akinek egy csöpp józan esze van, az időnként úgyis eltöpreng önmagán, s ha úgy látja jónak, változtat, legyen szó munkahelyről vagy ismerősökről; másrészt pszichoanalitikus műve, márpedig ő sokkal bonyolultabban látja a világot, mint amilyen az valójában.
 
Attól meg óva intek mindenkit, hogy addig jól működő életét felborítsa, csak azért mert Hollisnál olvasott pár tetszetős gondolatot. Mindenkinek a saját útját kell bejárnia (bármekkora közhelynek is tűnik ez az állítás), amihez persze felhasználhatja mások bölcsességét, de ettől függetlenül a kiteljesedéshez vezető ösvényt magának kell kitaposnia.
 
Mindentől függetlenül ideális születésnapi ajándéknak tartom korosodó ismerőseinknek, persze csak miután elolvastuk. A fiatalabbak azonban inkább kerüljék, ráérnek később megismerkedni az öregedés nyűgjeivel és előnyeivel (mint például az évek során összegyűjtött tapasztalat).
 
Tartalomjegyzék:
Beata Bishop előszava a magyar kiadáshoz
A sötét erdő
Drága szellemeink – Hogyan jutottunk el idáig?
Hogyan váltunk azzá, akik vagyunk?
Énjeink összeütközése
Az átalakulás akadályai
Az intim kapcsolatok dinamikája
A család az élet második felében
Karrier vagy hivatás
A mindennapi élet pszichológiájából kiemelkedő új mítosz
Hogyan érleljük spiritualitásunkat az anyagias világban?
Látogatások a lélek mocsarába
A lélek gyógyulása