FőképA könyv, amiről a nyugati világ majd minden lakója hallott már.
A könyv, aminek puszta léte mutatja civilizációnk mibenlétét.
 
A benne szereplő rekordok egy része nem több a fölös szabadidővel és „értelmes cél” nélkül létező embertársaink magamutogatásánál, ami ugyan elfogadhatóbb számomra, mint a negyedórás hírnév érdekében kiteregetem a családi viszonyaimat eljárás a tévé képernyőjén, de ettől még megkérdőjelezem az olyan rekordok értelmét, mint például a legmesszebbre pöckölt pénzérme (10,64 méter) vagy a legtöbb előcsalogatott giliszta (fél óra alatt 511 darab).
 
Persze szép számmal akadnak olyan teljesítmények is, amelyek valóban egyediek. Például az a zimbabwei pénzjegy, amin az egyes után 11 darab nulla szerepel, s mindez az inflációnak köszönhetően három tojásra volt elegendő.
A sport értelemszerűen a terjedelem tekintélyes részét teszi ki a kötetnek, ami valahol érthető is, bár itt nem csak az olimpiai vagy vb rekordokat sorolják fel, hanem olyan, nálunk kevésbé ismert versenyszámok legjeit is, mint például a krikett vagy a baseball.
 
Nem ragozom tovább, a kötetben mindenki megtalálja a lelkialkatának leginkább megfelelő rekordokat, s valóban igaz a reklámszöveg, mely szerint minden újraolvasáskor talál benne valami érdekeset az ember.
Ráadásul a kötet nem teljes, aki még ennél is többre kíváncsi, az keresse meg a hitelesítő cég honlapját.
 
Személy szerint sajnálom, hogy az irodalom és a könyvkiadás nem fért bele a kötetbe. Pedig itt is vannak szép számmal rekordok.
Ki gondolta volna, hogy Mao vörös könyvecskéjét legalább nyolcszáz milliónyian vették meg, ami akkor is nagy szám, ha a figyelembe vesszük, hogy eddig hozzávetőlegesen hat és fél milliárd példányt nyomtak belőle (egy része térítésmentesen került a tulajdonosok birtokába), és ötven nyelvre lefordították.
 
A legnépszerűbb szerzőnek William Shakespeare számít a maga kétmilliárdos (hozzávetőleges) eladásával (ez holtversenyt jelent Agatha Christie életművével).
 
Az biztos, hogy a Sir Hugh Beaver ötlete alapján első ízben 1954-ben megjelent Guiness könyv roppant sikeres lett. Ezt nem csak az évente megjelenő kiadások, hanem a kötetekbe bekerülni kívánó emberek folyamatosan növekvő száma is jelzi.
Ahogy változik a világunk, úgy változik folyamatosan a rekordok elbírálása, bár még mindig elmarad a jelentkezők fantasztikusabbnál fantasztikusabb ötleteinél, melyek az új rekordkísérletekre vonatkoznak.
 
A kötet tartalma:
Bevezető
A világegyetem
A Föld
Állatvilág
Az emberi test
Emberi teljesítmények
Utazók történetei
A Föld körül
Modern világ
A technika világa
Művészetek és média
Sport