Főkép

Peter Golenbock főleg sportújságíró, aki pályafutása során hatszor került fel a New York Times betseller listájára. Első könyvét 1975-ben írta Dynasty címmel, amiben baseball játékosokkal készített interjúkat olvashat az ember. Könyveinek nagy része ilyen jellegű, és ez alól a Hollywood hercege sem kivétel.
 
Amikor kezembe vettem a könyvet, akkor pontosan 4 dolgot tudtam Tony Curtisről:

1. magyar származású;

2. hollywoodi színész;

3. szerepelt a Minden lében két kanál című sorozatban;

4. Jack Lemmon-nal közösen szerepelt a Van, aki forrón szereti című filmben.

 

Amióta letettem, lényegesen több információval rendelkezem Tony Curtisről. Például, hogy eredeti neve Bernard Schwartz, amiből kiderül, hogy zsidó származású. Emiatt már gyermek- és kamaszkorában is számos atrocitás érte. Bármilyen hihetetlen is, részben származásának, részben egyik öccse elvesztésének, édesanyja elmebajának és másik öccse skizifréniájának „köszönhetően” egész életében kisebbrendűségtől szenvedett. 16 évesen katona lett, hogy a nácizmus ellen harcoljon, de csatában nem vett részt. Szerelmi viszonyt folytatott Marilyn Monroe-val, barátja volt Frank Sinatra, Walter Matthau, Jack Lemmon, Hugh Hefner (a Playboy megalkotója) és még sokan mások.
 
Az 1958-ban forgatott A megbilincseltek (The Defiant Ones) című filmben Sidney Poitier volt a társa (aki ugyebár afroamerikai származású), és Tony ragaszkodott ahhoz, hogy a plakáton egyenrangúan szerepeljenek. Most, 84 évesen az ötödik feleségével él boldog házasságban. Született 6 gyermeke, amelyek közül az egyik fia Nicolas heroin-túladagolásban meghalt. Leghíresebb gyermeke Jamie Lee Curtis.
 
Első filmszerepeit és sikereit „hajviseletének” és „szépségének” köszönhette. Egyes vélekedések szerint a XX. század közepének szexszimbóluma volt, emiatt nem is kapott olyan szerepeket, amelyekben kamatoztatni tudta volna színészi tehetségét. Filmjeinek egy része „B” kategóriás alkotás, melyekre manapság már szinte senki sem emlékszik. Elmondása alapján a sok gyerektartás és életvitele vezetett oda, hogy minden filmszerepet, amelyet ajánlottak, elfogadott (kezdetben azért, hogy szerepeljen és felfedezzék, majd anyagi nehézségei miatt). Életrajza inkább hasonlít egy playboy életpályájára, mint egy színészére. Filmbeli partnereinek nagy részével szexuális kapcsolatot létesített, kokainfüggő lett. Mára már visszavonultan él Las Vegas mellett feleségével és a festészetnek él.
 
Életpályája nemcsak sok érdekes történettel szolgál, de segít bepillantást nyerni Hollywood fényes, de ugyanakkor sötét világába is.