Főkép

Jó tudni, hogy bár a világban szinte minden folyamatos változásban van, azért akadnak állandó, de legalábbis ismétlődő vagy visszatérő dolgok. Ilyenek például a felnőtté válás felé vezető úton, kamaszként megélt és átélt problémák, nehézségek, amikkel élete során kivétel nélkül mindenki szembesül – legalább egyszer, amikor átéli azokat.
 
Divatok jönnek-mennek, de szerencsére akadnak dolgok, amik nem mennek ki a divatból, és nem esnek a gazdasági válságnak nevezett szörny áldozatául sem. Ilyenek például Janikovszky Éva könyvei, melyeken – nyugodt szívvel kijelenthetjük – generációk nőttek fel. Generációk, melyek hála ennek a csodálatos, bölcs asszonynak, talán egy kicsit könnyebben vészelték át a felnőtté válás keserves éveit. Persze ehhez az kell, hogy olvassanak, hiszen ha nem nyitják ki a nekik, hozzájuk, róluk szóló könyveket, akkor azok nem is tudnak segíteni a problémáikon, amik egyébként aktuális életkoruk sajátosságai. Csakhogy ők ezt még nem tudják, mi több, el sem hiszik, hogy ezeken a gyötrelmeken mindenki átesett egyszer. Hiszen ebben a korban minden és mindenki ellen lázadnak, amit, vagy akit a felnőttek próbálnak mutatni vagy mondani nekik. Persze azért nem reménytelen a helyzet, hiszen minden gyerekhez van egy kulcs, amit ha megtalálunk, nyert ügyünk van.
 
Janikovszky Éva sokunk szívéhez megtalálta ezt a bizonyos kulcsot. Kinél könnyebben, kinél nehezebben, de megtalálta. Pedig nem tett mást, mint a mi nyelvünkön, szeretettel és megértéssel beszélt a mi problémáinkról. Hát kell ennél több, hogy szeressük és tiszteljük őt? Aligha. Persze az is megérdemel néhány gondolatot, hogy a mai világban mennyire tudja megszólítani a fiatalságot egy ilyen szolid, visszafogott könyv, amiben nincsenek sem sárkányok, sem varázslók, sem különleges képességekkel rendelkező hősök, sem űrhajók, sem fegyverek, ellenben ott van apa és anya, nagymama és nagypapa, meg persze Aranka néni és Emil bácsi, akiknek mindenhez van egy két keresetlen szavuk, és persze soha nem jó nekik semmi. Emellett persze számos okos gondolat is akad, amiket Réber László egyszerű, de nagyszerű rajzai a maguk képi humorával példás módon támasztanak alá. Vagy erősítenek meg, ha úgy jobban tetszik.

A szerző életrajza