Főkép A Death Note, azaz Halállista egy rendkívül sikeres manga sorozat, s a belőle készült anime széria, amit magyarul az Animax műsorán láthatunk, szintén sokak kedvence lett. A további alapvető tudnivalókat az első 3 részről szóló cikkemben írtam le.
 
A harmadik rész végén felbukkanó másik Kiráról a negyedik kötetben kiderül, ki is ő: egy modellként dolgozó lány, aki, miután kideríti, ki is az igazi Kira, bele is szeret. Innen jön a negyedik rész alcíme: Szerelem.
 
A lány, amellett, hogy nincsenek olyan masszív elvei, illetve olyan alapos céljai arról, illetve azzal, hogy mit is kezdjen a Halállistával, tud valamit, amit Kira/Light nem: ha ránéz valakire, látja, mennyi ideje van még hátra, és ami még fontosabb: rögtön megtudja a nevét is.

Ám ő egészen máshogy jutott a DeathNote-hoz, és a hozzá tartozó halálisten is másként viszonyul a lányhoz, mint Light-hoz az ő társa, Ryuk.
 
Emellett L, miután meghívta Light-ot a titkos nyomozócsapatába, továbbra is gyanakszik rá, így Light-nak bizony nagyon jól jönne, ha valahogy módját ejthetné az ál-Kira és L találkozásának, hogy megtudhassa L igazi nevét.

Csakhogy L-t nem olyan egyszerű ám bármire is rávenni, pláne anélkül, hogy meg ne erősödjék gyanújában.
 
A történet egyre izgalmasabb, s közben újabb és újabb információmorzsákra derül fény a Halállistával és a halálistenekkel kapcsolatosan is, így válik egyre bonyolultabbá és pörgőbbé is a DeathNote.