Főkép Első pislantásra semmi különleges nincs a dán/német Knud Romer könyvében, ami saját gyerekkoráról szól.
Ám olvasás közben rájöttem, a különféle családi események túlnőnek önmagukon, és bekövetkezik a szépirodalmi művektől alaphangon elvárt (bár csak ritkán megtapasztalható) fejlemény, amikor az egyéni tapasztalás átlényegül, és egyetemes mondanivalót közvetít.
 
Elsőre talán furán hangzik, de ez a könyv minden további nélkül íródhatott volna magyar nyelven is, elvégre az utóbbi nyolcvan-kilencven évben több alkalommal költözési hullám söpört végig a Kárpát-medencén, hol felülről kikényszerítve, hol egyéni kezdeményezésre.
 
Ez a modern népvándorlás még akkor is problémákkal járt, ha felmenőink csak az ország egyik végéből a másikba települtek át, ugyanazt a nyelvet beszélő magyarok közé. Lakóhely és munkakeresés, eltérő szokások és elnevezések – hogy csak párat említsek a leküzdendő nehézségek közül.

Úgy vélem minden családnak megvan a maga kalandos története, háborúval, ellenzékiséggel, álmokkal és keservekkel – csak éppen kevesen ragadtak tollat ennek megörökítésére, illetve ami mégis papírra került, az nem keltett vagy okozott akkora hullámokat, hogy a társadalmat szembesítse önmagával
 
Ezért aztán nincs más hátra, be kell érnünk a dán/német származású szerző regényével, akinek úgy tűnik sikerült emlékeztetnie a dánokat arra, mit is műveltek a hozzájuk menekült németekkel.
 
A lapokon sorjázó történetek hol humorosak, hol szomorúak (sajnálatos módon ez utóbbiak vannak többségben) - Romer emlékei összemosódnak szülei, nagyszülei és dédszülei meséivel.
Sőt, mi több, nála teljesen természetes, hogy nem csupán saját, hanem szülei gyerekkorát is felidézi – az ennél idősebb családtagok csak felnőttként szerepelnek ebben a kaotikusan csapongó múltidézésben.
 
A szerző elfogultsága végig érezhető, de úgy érzem, ezt a visszaemlékezést másként nem is lehetett megírni - így válik teljessé, elgondolkodtató valamivé, amire ha egyebet nem is, egy meglepett pillantást vet az embert.
Aztán megy tovább, és elfilózik saját családja történetén...

A kötet itt is megvásárolható