Főkép

A zenei világban léteznek olyan csillagok, akik egyik pillanatról a másikra bukkannak fel a horizonton, a hétköznapi emberektől kezdve a médiáig mindenki róluk beszél. Aztán hasonló gyorsasággal tűnnek el a süllyesztőben. Viszont létezik egy másik fajta sztárság is, ám az örök listavezetők között kevés olyan akad, akit szinte mindenki elismer és kedvel. Közéjük tartozik a kelta zene, a világzene koronázatlan királynője, a sokszoros platinalemezes, három évtizede a zenei pályán tevékenykedő Loreena McKennitt is, akinek munkáját a közönség (több mint 14 millió eladott lemez) és a szakma (számos díj és egyetemi díszdoktori cím) egyaránt elismeri.

 

McKennitt 2008-ban a „szokásos” soralbum (A Midwinter Night’s Dream) mellett egy igen érdekes DVD-t is a piacra dobott. Az A Moveable Musical Feast címet viselő anyag ugyanis az énekesnő 2006-os lemezéhez (An Ancient Muse) kapcsolódó koncertkörút kulisszatitkaiba enged bepillantást. Nyomon követhetjük egy-egy fellépés eseményeit attól a pillanattól kezdve, amikor a stáb az adott helyszínen megkapja a „kopasz” színpadot, egészen a színpompás fellépésig. Kicsit olyan ez, mintha lehetőségünk lenne egy gyárlátogatáson a Porsche-nél. Eddig csak a magas minőségű végterméket ismertük, de most saját szemünkkel láthatjuk, hogyan is készül az.

 

Az anyag nem korlátozódik csupán a 2006-os történések felidézésére, hanem kapunk információkat a „hőskorból” is, amikor a `80-as években McKennitt még a saját autóján szállította lemezének magnókazetta változatát a gyártótól az üzletekbe. Láthatjuk őt - szintén az imént említett korszakban - utcazenészként hárfázni is. Nehéz lenne meghatározni a DVD műfaját, hiszen éppúgy nevezhetjük portréfilmnek, mint útifilmnek vagy werkfilmnek. Bármelyik mellett is döntünk, a műfaji sajátosságok miatt itt nem a zenés betétek vannak a túlsúlyban, hanem a „hogyan készült”. Éppen ezért a lemezről elhangzó dalok inkább csak kedvcsinálók azok számára, akik nem ismerik Loreena McKennitt zenei világát, rajongói számára pedig újabb ösztönzés az előadó régi-új lemezeinek gyakoribb hallgatására.
 
Előadó:
Loreena McKennitt - ének, hárfa, harmonika, zongora

Közreműködők:
Tal Bergman - dobok és ütősök
Ben Grossman - tekerőlant, ütősök
Brian Hughes - elektronikus és akusztikus gitár, oud, kelta bouzouki
Tim Landers - elektronikus és akusztikus nagybőgő
Caroline Lavelle - cselló
Rick Lazar - ütősök
Hugh Marsh - hegedű
Stratis Psaradellis - görög lant
Donald Quan - billentyűsök, viola, tabla, harmonika
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. The Gates Of Istanbul
2. The Highwayman
3. Never-Ending Road - (Amhrán Duit)
 
Diszkográfia:
Elemental (1985)
To Drive The Cold Winter Away (1987)
Parallel Dreams (1989)
The Visit (1991)
The Mask And Mirror (1994)
No Journey`s End (1994) DVD
A Winter Garden (1995)
The Book Of Secrets (1997)
Live In Paris And Toronto (1999)
An Ancient Muse (2006)
Night From The Alhambra (2007) DVD
A Midwinter Night`s Dream (2008)
A Moveable Musical Feast (2008) DVD