Főkép Bevallom őszintén, hogy tartottam egy kicsit a Pat Metheny és Anna Maria Jopek kettős Upojine címet viselő albumától.
Természetesen nem a világ egyik legjobb gitárosának tartott és általam is kedvelt Metheny jelenléte miatt. Hiszen, ő bármihez kezd, a végeredmény mindig magas színvonalú produkció.

Aggodalmam annak szólt, hogy két évvel ezelőtt már találkoztam a lengyel származású énekesnő, Anna Maria Jopek szólóalbumával, ami nagyon jó produkció volt - az éneklés nyelvét leszámítva, ugyanis Jopek lengyelül énekelt.
Ami, hogy is mondjam… eléggé megnehezítette a befogadhatóságot.

Kinek örömére, kinek bánatára az énekesnő ezen az új lemezen is az anyanyelvén énekel.

Jopek egyébként nem ismeretlen szereplő a zenei világban, hiszen az elmúlt évek során olyan világsztárokkal játszott együtt - többek között -, mint Branford Marsalis, Manu Katche és Tord Gustavsen. Persze Metheny sem csinál bárkivel közös albumot.
 
Az Upojenie (magyarul extázis) címet viselő korong nagyon sok muzsikust megmozgató, mondhatni mega-produkció. Az igen bőséges - több mint 70 perces - játékidejű repertoárban 15 szám és két bonusz (koncert) dal kapott helyet.

Egyértelműen egy szépen kimunkált lírai albummal van dolgunk, melyen az énekesnő és a muzsikusok egy áradó érzelmekkel teli, gazdag lelkiségről árulkodó világot rajzolnak körénk. Jopek hangja egyszerre melankolikus, lenge és nőiesen telt.

Metheny szokás szerint megint varázsol a gitárarzenáljával. De, a többi muzsikus is messzemenőkig partner a zene szövetének megalkotásában. Külön szeretném kiemelni Henryk Miskiewicz szoprán szaxofon játékát.
 
Ha, a szertorna nyelvén kellene értékelni a lemezt, akkor azt mondanám, hogy a bemutatott gyakorlat tökéletes volt, de a nem túl sikeres földet érés rontott a produkció összértékén.
Jelen esetben az összképre a bevezetőben már taglalt ének nyelve vet árnyékot. Nagyon fontosnak tartom én is a nemzeti öntudatot, de el kell fogadni a tényt, hogy a zene „hivatalos” nyelve az angol…
 
Előadók:
Pat Metheny - elektronikus és akusztikus gitár
Anna Maria Jopek - ének, háttér vokál, Fender Rhodes

Közreműködők:
Leszek Mozdzer - zongora
Pawel Bzim Zarecki - billentyűsök
Darek Oleszkiewicz - akusztikus nagybőgő
Marcin Pospieszalski - basszusgitár
Cezary Konrad - dobok
Mino Cinelu - ütősök
Henryk Miskiewicz - szoprán szaxofon
Mateusz Pospieszalski - zenei programok
Marek Pospieszalski -
Wojciech Kowalewski - ütősök
Piotr Nazaruk - fuvola, ének
Bernard Maseli - vibrafon
Marek Napiorkowski - gitár
 
A lemezen található dalok listája:
1. Cichy Zapada Zmrok
2. Mania Mienia
3. Biel
4. Przyplyw, Odplyw, Oddech Czasu
5. Are You Going With Me?
6. Czarne Slowa
7. Lulajze Jezuniu
8. Upojenie
9. Zupelnie Inna Ja
10. Piosenka Dla Stasia
11. Letter From Home
12. Me Jedyne Niebo
13. By On Byl Tu
14. Polskie Drogi
15. Tam,Gdzie Nie Siega Wzrok
16. Na Calej Polacisnieg
17. Szepty I Lzy