Főkép „Manapság, amikor a nemek összekeverednek és a maszkulinitás háttérbe szorul, a Férfiak könyve rendíthetetlenül ünnepli a férfiasságot. Pasik, hapsik, férfiak, örvendjetek: bárhol jártok, a Férfiak könyve mindenütt kisegít benneteket.”


A fenti idézet fogad, köszönt minket a belső borítón. Ezt alátámasztandó a könyv hátszövege is kihangsúlyozza, hogy mindent megtudhatunk a férfias viselkedésről, és úgy általában mindenről, ami kapcsolatban áll a férfiakkal.

Persze ennyiből a nőkről is szólhatna a könyv… de természetesen az író azért ennyire nem volt vicces kedvében. Annyira azonban igen, hogy ne egy klasszikus értelemben vett tanácsadó írást tegyen le elénk.

Csalódni kell ugyanis a könyvben. Mielőtt bárki rosszra gondolna, hozzáteszem, pozitív értelemben! Ugyanis ez a Férfiak könyve elképesztő terjedelemben és formában tárja elénk a tartalmát.

Először is nem tippeket ad, mint azt esetleg az említett szövegek alapján az olvasó várná, hanem igen hosszú gondolatmenetek kapcsán történeteket, tényeket közöl a múltból és jelenből, és egészen elképesztő, érdekes asszociációkat egymás után fűzve tárgyalja az éppen kitűzött témát.

Mint például a kopaszodást, a gyúrást, az ivást, a szivarozást, a lovagiasságot, a szépséget, a házasságot, az öltözködést, a pókert, a horgászatot, az sms-t, a kávét, a magyar focit és még számos más dolgot.
 
Sokan nem tudják, hogy Thomas Fink kutató-fizikus, s valószínűleg ez is okozhat meglepetést a könyv olvasásakor.
Nézzünk egy példát a cipőfűzők kapcsán: „n pár fűzőlyuk összefűzése egy 2n fűzőlyukon áthaladó, 2n szakaszból álló zárt töröttvonal. Hogy valódi fűzésről beszélhessünk, az egyes lyukakból kiinduló két fűzőszakasz egyikének legalább a másik oszlopban lévő lyukhoz kell csatlakoznia. Ekkor a cipő lehetséges befűzéseinek száma: (itt egy többismeretlenes, bonyolult egyenletet mutat az ábra), ahol m=n/2 ha n páros, és m=(n-1)/2, ha n páratlan. Így n=2,3 és 4 pár lyukra a fűzések száma L(2)=3, L(3)=42 és L(4)=1080.”

Egyedi módon, „Matekzseniknek” szóló fejezetekben tárgyalja tehát ehhez hasonlóan a legtöbb téma számítási alapokon nyugvó oldalát, amit nyilván nem sok átlagember ért meg. Mindenesetre izgalmas és érdekes megoldás.
 
Fink alapvetően az előkelő, régi angol öltözködés- és szokásrendszer elemeit mutatja be a könyvében. A mai divatról, trendekről nem esik szó, viszont igen széleskörű műveltséget ad a mű.

Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy hány fajta whiskey létezik, Richard Carleton Hacker hány csoportba sorolta a pipafejeket, a koffeinből mennyi a halálos dózis, vagy hogy mi James Bond összes lényeges jellemzője és tulajdonsága, akkor csak ki kell nyitni a megfelelő oldalnál a Férfiak könyvét. Ezekre garantált a válasz.