Főkép „Manapság a világ zsúfolásig van könyvekkel. Az olvasó nagy kalandjához hozzátartozik, hogy újra meg újra végigkutassa ezt a rengeteget, olvasson és olvasson, megtalálja a nyomtatott szavak vad dzsungelében azokat az igazi történeteket, amelyek hirtelen bukkannak elé, mintegy varázsütésre, és rejtélyeikkel, titkaikkal magát az olvasót is megváltoztatják”.
 
E nagyon is találó szavak írója nem más, mint az 1936. március 21-én született Margaret Mahy, az ismert új-zélandi gyermek- és ifjúságikönyv-szerző, aki eddigi munkássága során nagyjából ötven regényt írt.
 
Műveiben, melyeket számtalan nyelvre lefordítottak, és több elismeréssel, 2006-ban például Hans Christian Andersen-díjjal jutalmaztak, inkább az emberi kapcsolatokra és a felnőtté válás témájára koncentrál, ám olykor előfordul, hogy természetfeletti elemeket is alkalmaz.
 
Az Átváltozás esetében például többet is.
 
Egy: a 14 éves Laura előre megérzi az életében bekövetkező változásokat.
Kettő: Laura 3 éves kisöccsét megszállja egy gonosz szellem, ami fokozatosan elszívja a kisfiú életerejét.
Három: a fiú, akihez Laura segítségért fordul, mágikus képességekkel rendelkezik. És ezzel nincs egyedül.
 
Hiszen ott van neki az anyukája és a nagymamája, akik ugyanúgy boszorkányok, mint ő. Ám hiába minden tudományuk, ők sem tudnak segíteni Laurának, hogy megmenthesse a kisöccsét. Legalábbis közvetlenül nem.
A közvetett mód viszont kockázatos. Persze megfelelő segítőkkel akár még sikerülhet is.
 
A kérdés csak az, hogy vajon 14 évesen az ember tényleg képes-e felelősségteljes döntést hozni? Döntést, amivel megmenti ugyan az öccse életét, ám örökre megváltoztatja a sajátját. Hiszen az átváltozás (vagyis a boszorkánnyá válás) visszafordíthatatlan…
 
Nem is tudom, mikor olvastam utoljára ilyen viszonylag egyszerű nyelvezetű, mégis szinte már-már költői szépségű leírásokkal és képekkel tarkított ifjúsági történetet, amiben a hétköznapi dolgok és emberi kapcsolatok mellett népmesei elemek képviselik a huszadik század mindennapjaiba tökéletesen illeszkedő misztikumot.
Amiben a fiatal főszereplő vállán nem az egész világ sorsa nyugszik. És amiben a két fiatal boszorkány között szövődő szerelem nem keresi azonnal a beteljesülést.
 
Egyszóval Margaret Mahy első magyarul megjelent regénye üdítő színfolt napjaink könyvkínálatában. Aki nem hiszi, járjon utána…