Főkép Nagy Erika a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT) titkárnője, így nem csak lélekben, de fizikailag is közel tudhatja magát a kultúrához, az irodalomhoz. Első könyve 2008 decemberében jelent meg Zsákutca címmel, a felvidéki AB-ART Kiadó gondozásában.
 
Keménytáblás borító, tenyérbe simuló méret, és bár egyetlen szembetűnő furcsaságot találhatunk (a gerinc teljesen üres), a kötet fülszövegét mégiscsak a Kossuth-díjas Grendel Lajos jegyzi.
Ha pedig jobban belelesünk az adatokba, azt is láthatjuk, hogy a szerkesztés H. Nagy Péter munkája – így már első nekifutásra is kijelenthetjük, hogy érdekes és értékes kiadvánnyal van dolgunk
 
Nagy Erika könyvét bátran nevezhetjük hiánypótló kiadványnak, hiszen műfaja, a tárca már réges-rég nincs jelen a magyar prózairodalomban. Pedig annak idején olyan írók publikálták tárcáikat különböző napilapokban, mint Kosztolányi, Krúdy, Karinthy, Márai…
 
Nagy Erika könyve tizennyolc rövidebb írást tartalmaz. Az írónő hol egy érzést, hangulatot, gondolatfoszlányt kap el és fogalmaz meg, hol egy-egy érdekes történetet mesél el a maga tömör, kifejezetten kellemes és többnyire vidám stílusában.

Könnyű és könnyed művekről beszélhetünk, egy olyan gyűjteményes kötetről, amit bárhol, bármikor elővehetünk, lapozhatunk, olvashatunk.
Éppen ezért tökéletesen alkalmas egy-egy szabad percünk kitöltésére, de ha nem tudjuk, mivel töltsük el egy magányos szombat délutánunkat, akkor is bátran elővehetjük – megnevettet, elgondolkodtad, néha talán el is szomorít kicsit.
Akár egyetlen szóval is összefoglalhatjuk, jellemezhetjük Nagy Erika első könyvét: elegáns.
 
Mindenképp megéri tehát megvenni és átlapozni (egyszer, kétszer, többször) a Kenguru zsebkönyvek sorozat tizenötödik darabját, és közelebbről is megismerkedni az írónővel, rendkívül intelligens, kiforrott stílusával, optimista életfilozófiájával. Reméljük, a jövőben több kötetével is találkozhatunk majd!
 
A kötetben szereplő írások:
Kígyó a cipőben
Tasli, de mekkora?
Hanghurrikán
Ünnepnapok tanulságai
Kire ütött ez a gyerek?
Nyissa ki a száját
Az özvegy
A szeretet ereje
A remény kis szikrája
Júlia és a sötétség
Nem kért, csak adott
Zsákutca
Hörcsögkerék
A magány szürke pókja
Csapdában
Karambol
Káröröm
Különös mosoly