Főkép

Mielőtt akár aMother-Earth! Father-Sky!című lemezzel, vagy akár annak az előadójával, a Huun-Huur-Tu nevű együttessel foglalkoznánk, mindenképpen érdemes néhány szót szólni a JARO lemezkiadóról.
 
A brémai székhelyű cég példája jól mutatja, hogy az illegális zeneletöltések ellenére is csillagászati összegek felett diszponáló major-ök mellett a kisméretű, mondhatni családias lemezkiadóknak is van létjogosultsága a piacon. Sőt, a németek olyan előadóknak adnak megjelenési lehetőséget, akiknek művészete – ennek hiányában – megmaradna a pillanat varázsát jelentő élő fellépések szintjén. A lemezcég az alapítása óta eltelt 27 év alatt közel 200 lemezt adott ki, és olyan különleges előadókkal (pl. a Moscow Art Trio, a Warsaw Village Band, az Angelite - The Bulgarian Voices és a Huun-Huur-Tu) dolgozott együtt, akiknek produkciói kivétel nélkül kuriózumnak számítanak.
 
Ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy a JARO főként következő területekre fókuszál: kelet-európai zene, az arab világ zenéje és kultúrkörtől függetlenül az emberi hang. Zenei stílus tekintetében a folk, a jazz és a kortárs klasszikus zene áll a célkeresztjükben.
 
A Huun-Huur-Tu muzsikusai egy nagyon távoli vidékről, Oroszország egy Moszkvától sok ezer kilométerre keletre, Mongóliától pedig északra eső köztársaságából, Tuvából származnak. A tuvaiak – akik körülbelül 150 ezren vannak, és a szibériai török nyelvek egyik keleti változatát beszélik – egy irigylésre méltóan természet közeli nép, amely még a nagy unió időszakában is képes volt megőrizni kultúráját.
 
A tuvaiak körében a források, különösen a gyógyforrások kultusza egybekapcsolódott a forrás közelében nőtt fák tiszteletével. A vízparton nőtt különleges alakú fákat sámánfának nevezték, mert a sámán a fa alatt végezte a szertartást. A múlt idő persze nem teljesen állja meg a helyét, hiszen a mai napig több sámán-központ működik náluk.
 
Az együttes 1992-ben jött létre a régi dalok megőrzésének célzatával. Az azóta eltelt évek alatt zenéjük annyiban alakult át, hogy abban a tradicionális és a modern zenei elemek egyaránt jelen vannak. A zenekar különleges produkciójával Európa szinte valamennyi országában (többek között nálunk is) megfordult, de Amerikába, Japánba és Ausztráliába is visszavárják őket. Mára a tuvai zene hivatalos nagyköveteinek számítanak a világban.
 
Az együttes tagjai a leginkább ismert tuvai zenei formát, a xöömei-t, vagyis a torokéneklést művelik. A klasszikus belső-ásziai torokéneklésben az előadó egyszerre két hangot szólaltat meg: egy alaphangot, és felette egy magasabb, tagoltabb hangot. A „cél” a természet hangjainak reprodukálása. Komponistáik keresik a kontaktust olyan szellemi lényekkel és erőkkel, melyek fontos szerepet játszanak az életükben: ég, föld, fény, víz, tűz, levegő, növények, állatok stb.
 
A Huun-Huur-Tu új albuma Mother-Earth! Father-Sky! címmel a közelmúltban jelent meg. A pontosan háromnegyed órás repertoár 9 szerzeményből áll. Az olyan különleges dalokat hallgatva, mint az „Ergim Syaryym a Dembildey” és a „Bai-Taiga” ízelítőt kapunk a tuvai szellemből, ami hajdanán nem is állt olyan távol a mienktől.
 
Ez a zene nem absztrakt, mint a nyugati zene általában, hanem sokkal inkább leképezése a világ egyfajta szellemi értelmezésének.
 
A vendégénekes, Sainkho Namtchylak hangja - különösen a „Mezhegey”-ben és az „Artyy sayir”-ban – olyan, mint egy hegyes és éles tőr, ami a hamis illúziók fátylát átszakítva a lélekig hatol.
 
A Huun-Huur-Tu produkciója végig élvezetes, mentes az üresjáratoktól. Leginkább egy élő szövethez hasonlítható, ami folyamatos fejlődésben van, és ebből fakadóan minden pillanatban más és más. A Mother-Earth! Father-Sky! harmonikus, meditatív, varázslatos és sámánisztikus atmoszférájú album remek, ősi hangszerekkel.
 
Előadók:
Radik Tyulyush - ének, Byzaanchi, Khomuz
Kaigal-ool Khovalyg - ének, Igyl
Sayan Bapa - ének, Toschpulur, gitár, Igyl
Alexei Saryglar - ének, Tuyug, Tungur, Igyl
Sholban Salchak - ének, Igyl
 
Közreműködő:
Sainkho Namtchylak - ének
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Mezhegey
2. Daglarym
3. Ergim syaryym (Song of Hope)
4. Artyy Sayir
5. Erge Chokka (Unneeded)
6. Dembildey (Nomad Dance)
7. Chashpy-Hem (Chashpy River)
8. Ovyur Hadyp
9. Bai-Taiga
 
Diszkográfia:
Fly Fly My Sadness (1997)
Mountain Tale (1998)
Best Live (2001)
Spirit Of Tuva (2002)
More Live (2002)
Live in Munich (2007)
Mother-Earth! Father-Sky! (2008)