FőképA jó mesék - immár évszázadok, sőt inkább évezredek óta - alkalmasak nyilvánvaló és rejtett jelentések közlésére.
Egyszerre tudnak szólni az emberi személyiség különféle rétegeihez, és éppúgy beférkőznek a pallérozatlan gyermeki észjárásba, mint a felnőtt árnyalt gondolkodásába.

A mai gyerekek - egy bizonyos aspektusból - sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint déd- és ükapáik, ugyanis meg vannak fosztva a mesék megismerésének lehetőségétől.

Miért mondom ezt? Mert többnyire csak olyan egyszerűsített változatokkal találkozhatnak, melyek a mesékből kilúgoznak minden mélyebb értelmet és jelentést: ilyenek például a kétségtelenül látványos, de csak felszínes szórakozást szolgáló filmes és tv-s adaptációk.

Ezért nevezhető hiánypótlónak a Sony BMG által a közelmúltban - Hamupipőke és más Grimm mesék címmel - kiadott hanghordozó. Ez egy igazi mesélt mese, ami a hajdani, rádióban hallható esti mesék világát idézi.

A hallgató fantáziája szabadon szárnyalhat, és miközben Eszenyi Enikő rendkívül élvezetes tolmácsolásában belép a Grimm-testvérek varázslatos világába, olyan képeket gyárthat a bensőjében, amelyek számára a legkifejezőbbek.

A lemezen található mesék gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szólnak, és természetesen korosztálytól függően mindenki más és más részt fog hangsúlyosabbnak érezni.
 
Kétségtelen tény, hogy a mesében rejlő vigasztalás, jelképes értelem és interperszonális jelentés akkor hat a legteljesebben, ha a mese élőben hangzik el, méghozzá nem felolvasott, hanem elmondott formában.

Annak ellenére, hogy itt lemezre rögzített anyagról van szó, mégis úgy érződik, hogy Eszenyi Enikő a mese élvezetének közös öröméért cselekszik. Hallhatóan nagy kedvét leli a Lelencfiókban, a Koppciherciben és a többi Grimm klasszikusban.

Úgy tűnik, hogy a mindenkiben jelenlévő, a kreativitásért felelős gyermeki én a művésznőben (is) nagyon aktív volt a felvételek alatt. Ennek köszönhető, hogy a lemez könnyedén meg fogja találni az utat a fő célközönség, a gyerekek szívéhez.

Az album remek bizonyíték arra, hogy van élet a számítógépes programokkal tervezett mese- és rajzfilmek világán túl is.

Előadó:
Eszenyi Enikő

A lemezen ellhangzó mesék listája:
1. Békakirály és Vashenrik
2. Lelencfiók
3. Koppciherci
4. Hamupipőke
5. Griffmadár