FőképTalán kezdjük ott, hogy két-három évvel ezelőtt a pesti éjszakában, egy nagyobb kocsmaféleségben futottam bele először a Yava zenéjébe: nagyjából szerelem volt első látásra.
Habár a zenekar 2001-ben alakult, lemezük eleddig nem jelent meg. Így aztán elképzelhető volt az örömöm, amikor megtudtam, hogy végre itt a várva várt pillanat, és CD-n is elérhetővé válik a zenéjük.

Kicsit nehéz pontosan meghatározni azt a zenei irányzatot, amelyben a Yava tevékenykedik.
Ők saját magukat folcore punk brigade-nak aposztrofálják, ami nagyjából annyit jelent, hogy vannak, akik a népzene felől közelítenek, és vannak, akik a punk színtérről érkeztek. Az együttműködés eredménye pedig egy alapvetően energiától vibráló, lüktető, néha vadító muzsika.

Lehet, hogy mindez elsőre különösen hangzik, de számos példa lelhető fel a földkerekségen, ahol a népi dallamok keverednek a modern kor muzsikájával. Szóval szerintem ebben nincs semmi furcsa. Csak hallgatni kell, és egy idő után a zene úgyis magával ragadja az embert.

Természetesen, ha a punkot vesszük alapul, kisebb-nagyobb változtatások lettek eszközölve a klasszikus 4/4-es ütemmutatójú zenén; a népzenei oldalról érkező, leginkább keleti vonások pedig néha tört ritmusokat eredményeznek.
Mindehhez tökéletesen illik a szövegek változatossága, hiszen a saját költésű sorok mellett nagyon sok népdal szövege egy az egyben bukkan fel a Yava zenéjében.

Akinek egy-két név ismerősen cseng a brigádból, az nem téved, valóban a VHK-ból igazolt át az alapító Mestyán Ádám, majd később Németh László Fritz. Ezek a VHK-s etno-punk, sámán-punk, pszichedelikus hardcore „gyökerek” természetesen visszaköszönnek a Yava muzsikájában. Legjobb példa erre a „Mire Vársz?” című nóta.

Akik esetleg kételkednek abban, hogy ez a fajta muzsika megállja a helyét a világban, azoknak csak annyit tudok mondani, hogy a népzenei szekció által hozott keleti (török, indonéz, stb.) dallamok, a saját költésű, illetve magyar népdalszövegek a punk zenével kiegészülve nagyon is működőképes egységet alkotnak.

Lehet, hogy elsőre nem mindenkinek „jön be” a Yava zenéje, de kérek mindenkit, adjon nekik még egy (szükség esetén két-három) esélyt - és a hatás nem marad el.

A zenekar tagjai:
Dus Polett - ének, furulya, kaval, csengettyű
Mestyán Ádám - basszusgitár, torok
Németh László Fritz - gitár
Szabó Kristóf - dobok, vokál
Róka Szabolcs - ének, úd, koboz, duda, szaz

Közreműködők:
Czvikoszky Gábor - trombita
Jócsik János - derbuka
Mátyás Attila - gitár

A lemezen hallható dalok listája:
1. Szerelem
2. Tizenkettő
3. Ó, Castília
4. Indonéz
5. Mire Vársz?
6. Gen 3:6
7. Rejtsetek el engem
8. Kezemet homokba
9. Üsküdari mese
10. Aranytoll
11. Izott nyögött
12. Hergetés

Diszkográfia:
Folcore (2008)

Kapcsolódó írás:Yava lemezbemutató koncert - 2008. december 4., A38