FőképVannak bestsellerek, vannak mély, kevésbé „populáris” könyvek. Vannak novellák, vannak regények. Kezünkben pedig egy olyan könyvet tartunk, amiben mindez kissé keveredik.

Kíváncsivá tesz az írás, mégis, olykor igen elgondolkodtató. Különálló történetekből áll, melyek aztán összefonódnak, s egy regényt alkotnak. Nem lehet meghatározni, miről is van szó pontosan? Dehogynem. Ezt úgy mondják: Bangkok, tranzit.

Az ember életében mindig jön valamilyen baj, probléma, konfliktus, tragédia; olyan történés, amely nagymértékben meghatározza a későbbi életünket, vagy legalábbis változást idéz elő, kérdések elé állít minket.

Valami ilyesmit tapasztaltak meg azok az emberek is, akik nagyjából egyszerre érkeztek Bangkokba, anélkül, hogy tudtak volna egymásról. Keresők, írja a könyv hátulján a szöveg, s mondja a sztori.
Olyan emberek, akik valamit, valakit keresnek, méghozzá éppen Thaiföld hatalmas metropoliszában.
A véletlenek, a szerencsés találkozások hozzásegítik őket, hogy eligazodjanak ennek a különös, saját titkokat rejtegető városnak a labirintusában, s megtalálják a nekik szánt utat.

Párhuzamosan olvashatunk történetükről, majd szép lassan meglátjuk az összefüggéseket, s a szálak a végére összeérnek, egymásba fonódnak.
Kíváncsivá tesz, elgondolkodtat, megbotránkoztat, de leginkább mesél Fejős Éva könyve. Melyből arról szerezhetünk tudomást, hogy a világ egy tőlünk igen messzi táján teljesen másfajta értékrend és felfogás szerint élnek tőlünk sokban különböző, mégis nagyon érdekes és értékes emberek.
Lehet őket nem kedvelni, elítélni, s lenézni, mégsem lehet őket kirekeszteni tudatunkból, s leginkább nem lehet őket elfelejteni.

Mint ahogyan azt az életet sem, amit nap mint nap raknak össze az egészen más, sokszor egymástól merőben különböző részekből.
Hogy kik is ezek a keresők, s milyen emberek? Éppen olyanok, mint mi magunk. Egyszerű, hétköznapi emberek, akik valamilyen számukra szinte elviselhetetlen dolog elől menekülnek, vagy inkább annak okát keresik.
Csak van bennük egy közös vonás: mindannyian épp Bangkokban látják a megoldást. Hogy miért? Ez a könyvből kiderül. Sok más mellett természetesen.