FőképA Pavarotti és Barátai projekt erősen megosztotta a zenei közvéleményt. Egyesek lelkesen üdvözölték, kiemelve azt, hogy véleményük szerint a produkció milyen sokat segít a klasszikus zene szélesebb körű megszerettetésében; az ellenzők pedig az opera szent világának megbecstelenítését látták benne.

Nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. A Pavarotti és Barátai alapítvány 1994-ben jött létre, méghozzá azzal a nemes céllal, hogy a koncertekből és a lemezkiadásokból származó bevételekből a hátrányos helyzetű gyerekeket támogassák.
Az alapítvány sikeresnek bizonyult: sok pénzt sikerült eljuttatni a rászorulóknak, többek között boszniai, libériai, guatemalai, iraki és angolai gyerekeknek, háborús árváknak.

Vagyis a cél nemes, de tudjuk, hogy semmit sem adnak ingyen. Itt a zenei stílus a haszonáldozat. Egészen pontosan az, hogy egy olyan produkció született, ami műfajilag besorolhatatlan.
Még crossover-nek sem lehet igazán nevezni, mivel új minőség nem keletkezik. Nem is show, nem is fesztivál. Olyan, mint egy televíziós zenés műsorfolyam többszöri színpadra állítása a szereplők állandó cserélődése és a helyszínek változtatása mellett.

A közelmúltban a Decca gondozásában napvilágot látott egy válogatás DVD (The Duetts címmel), amelyen 1992 és 2002 között megtartott koncertek legszebb pillanatai válnak feleleveníthetővé.
A 70 perces albumon a legnagyobb sztárok jelennek meg a színpadon Pavarotti mellett. Itt van: Bryan Adams, Andrea Bocelli, Bon Jovi, Bono, James Brown, Mariah Carey, Eric Clapton, Sheryl Crow, Celine Dion, az Euritmics, Elton John, Lionel Richie, Sting, Zucchero.

A koncertrészleteket nézve látható, hogy a pop-rock sztárok teljesen önmagukat hozzák, nem pojácáskodnak, nem játsszák túl a szerepüket, vagyis élvezhető, változatos műsort kapunk tőlük.

Ez egy olyan produkció, ami Pavarotti halála miatt már soha többé nem reprodukálható, így egy kicsit a zenetörténelem részének is tekinthető. Az alapítvány vélhetően tovább fog működni, csak az a kérdés, hogy ki fogja betölteni a kapocs szerepét, ami eddig a tenor tiszte volt.

Előadó:
Luciano Pavarotti - ének

Közreműködők:
Bryan Adams
Andrea Bocelli
Bon Jovi
Bono/The Edge/Brian Eno
James Brown
Mariah Carey
Eric Clapton
Sheryl Crow
Celine Dion
Euritmics
Elton John
Lionel Richie
Sting
Zucchero

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Titles
2. I hate you then I love you - Celine Dion
3. Holy Mother - Eric Clapton
4. Hero - Mariah Carey
5. Miss Sarajevo - Bono/The Edge/Brian Eno
6. Panis Angelicus - Sting
7. Miserere - Zucchero
8. Notte `e piscatore - Andrea Bocelli
9. It’s a man’s world - James Brown
10. O Sole Mio - Bryan Adams
11. La ci darem la mano - Sheryl Crow
12. Let it rain - Jon Bon Jovi
13. There must be an angel - Eurythmics
14. The Magic of Love - Lionel Richie
15. Live like Horses - Elton John

Videóklippek:
1. Live Like Horses
2. Miss Sarajevo

Diszkográfia:
The Duetts (2008)