Főkép

Nem csupán nyolcezresekből áll a világ! Jócskán találni szerte a világban ennél alacsonyabb, ám veszélyesség és nehézség szempontjából hasonlóan embert próbáló hegycsúcsokat. Ott van például az Eiger, a maga szerény 3970 méteres magasságával…

A Berni-Alpokban található csúcs több szempontból is különleges. Sajátos földrajzi helyzeténél fogva a környék összes légköri frontja itt ad találkát egymásnak, hogy aztán villámlással, esővel, jégesővel, havazással ünnepeljenek - akár minden különösebb előzetes nélkül, egyik óráról a másikra megváltoztatva a helyi időjárást. Mindez nem nagyon befolyásolja a nyugati oldal megmászására vállalkozókat, hiszen az viszonylag enyhe lejtőnek számít. Bezzeg akik az 1800 méteres, majdnem függőleges északi falon (és ez a másik különlegesség) próbálnak feljutni, azok számára jókora nehézséget okozhat egy ilyen vihar. Nem mintha egyébként nem lennének akadályok (pl. kőomlás, lavina, olvadékvíz, jégbevonatú sziklák stb.)…

Már olvasni is ijesztő, hát még megmászni. Az 1912-ben született Heinrich Harrer (a Hét év Tibetben és a Visszatérés Tibetbe című könyvek szerzője) viszont három társával (Andreas Heckmair, Ludwig Vörg és Fritz Kasparek) együtt 1938-ban - nyolcvan évvel azután, hogy az első ember az Eiger csúcsára lépett - elsőként mászta meg sikerrel az Eiger északi falát.

„Az Eiger Fehér Pókja nem csak a hegymászók technikai tudásának, de jellemének is próbaköve. Később, valahányszor a sor széttéphetetlen szálakat gombolyítva próbálta meg elzárni utamat az évek során, mindig a Fehér Pókra kellett gondolnom. És az életben is, ott, ahol a látszat szerint már nem volt kiút, mindannyiszor beváltak azok az eszközök és tulajdonságok, amelyek az Eiger északi faláról kivezető utat egyengették számunkra: a megfontolás, a türelem és az előrelátó bátorság.”

Abban nincs semmi extra, ha valaki „simán” leírja az élményeit, hiszen erre számos példát olvashattunk már az elmúlt évek során. Ám arra már kevesebb példát láthattuk, hogy valaki nem csupán saját kalandjait veti papírra, hanem beszámol a többi, az Eiger északi falának megmászására indított „kirándulásról” is. Sőt, Harrer még tovább megy, és közzéteszi az út technikailag pontos leírását.