FőképBizonyos értelemben csak most válik teljessé a magyar nyelvű Jane Austen életmű, hiszen a két korábban már megjelent befejezetlen regény, a Lady Susan és a Charlotte után most végre kiadásra került a A Watson család története is. Érdekes, hogy amíg a Lady Susan formájából eredően elkerülte az utódok befejezésre való törekvéseit, addig a másik két mű esetében időről-időre akad valaki, aki megírja az általa elképzelt befejezést. Így az a fura helyzet állt elő, hogy több változatban (és címen) olvashatjuk ezeket a történeteket. Angolul az utolsó próbálkozás 2008-ban látott napvilágot The Watsons címen, szerzőként Jane Austen and Another Lady szerepel a borítón, de a magyar kiadás alapjául nem ez, hanem egy 2005-ös verzió szolgál.

A mű keletkezéséről annyit érdemes tudni, hogy Jane Austen 1803-ban kezdte el írni, és 1805 januárjában, édesapja halálakor hagyta félbe. Ez idő alatt a regény első öt fejezete készült el, ami arra elég, hogy nagyjából megismerjük a főbb szereplőket és a kiindulási helyzetet. Az alaphelyzet a szokásos: fiatal lányok keresik párjukat az életben, teszik mindezt a viktoriánus vidéki Angliában, ami egyszerre jelent előnyt és hátrányt. Előny, mert nem szembesülnek naponta a főváros hóbortjaival, hátrány, mert a viszonylag zárt környezet leszűkíti választási lehetőségeiket. Elvégre akkoriban mindenki a saját osztályában házasodott, illetve megpróbált fentebb lépni, ráadásul szigorúan anyagi megfontolások motiválták a szülőket. Elsődleges szempontként a leányzó hozományát, a férj társadalmi helyzetét nézték meg, az esetleges érzelmekkel nem igazán foglalkoztak.

Az érintettek többsége ezt teljesen rendjén valónak tartotta, s aki mégis másként gondolkodott, az nem csupán a különcsége miatt számíthatott kellemetlenségre, hanem gyakran pár nélkül maradt. De mint tudjuk, Austen hősnői mindig másként látják a világot, mint környezetük, és bátran kiállnak elveik mellett, vállalva a magányos öregkor veszélyét - még akkor is, ha ezzel környezetük nem ért egyet. Régi-új női regény a szerelemről, az ideálokról és a társadalmi kötöttségekről. Rövid terjedelme ellenére is szórakoztató olvasmány, aminek az eleje magán viseli Jane Austen jellegzetes stílusát.

Kapcsolódó írások:Julia Barrett: Önteltség és önámítás
Büszkeség és balítélet (BBC mini-sorozat) (DVD)
Büszkeség és balítélet (2005) DVD)
Pride & Prejudice (Music from the motion picture) (CD)
Joan Aiken: Visszatérés a mansfieldi kastélyba

A szerző életrajza