FőképTodd Strasser regénye megtörtént eseményeken, eredetileg Ron Jones elbeszélésén alapul, aki a valóságban is elvégezte a könyv alapjául szolgáló kísérletet.

A történet szerint az amerikai Gordon gimnázium tanulói olyan kérdéseket vetnek fel a nácizmusról, amire még történelemtanáruk sem tud kielégítően válaszolni.
A rendhagyó tanítási módszereiről ismert tanerő ezért úgy dönt, egy kísérlet segítségével keres és ad választ arra, hogyan lehetséges, hogy a II. világháborúban egy csapat náci a német és más nemzetek tétlensége mellett, kvázi beleegyezésével követte el azt a sok szörnyűséget.

A terv nem csak beválik, hanem óriási sikert arat a diákok körében, sőt, a megfelelő módszerrel hihetetlen gyorsan, mindössze egy hét alatt sikerül elérnie, hogy osztálya, majd az egész iskola egy életre szóló leckét kapjon a kérdéses témában.
Mindezt egy olyan mozgalom beindításával, ami külsőleg a megszólalásig hasonlít a fasiszta mozgalomra.

A kezdetek során pozitívnak tűnő változások után csaknem elszabadul a pokol, s ijesztő, milyen könnyedén fordulnak elvakulttá a diákok.
A diákokkal együtt még magát az értelmi szerzőt, a kísérlet vezetőjét is beszippantja a mozgalom, ami korábban nem létező lehetőségeket rejt, míg veszélyeit csak nehezen ismerik fel.

A könyv mindenki számára érdekes morális kérdést boncolgat, emellett azonban még izgalmas is. Az egyetlen hibája talán az, hogy elég rövid - én legalábbis még szívesen olvastam volna többet, részletesebben.

A regény nagyon elgondolkodtató, tanulságos és mivel a téma a mai napig aktuális, de legalábbis sokak számára vonzó, jó lenne, ha minél többen leszűrnék a lényeget belőle.

Ijesztő belegondolni abba, hogy ez a kísérlet ilyen hirtelen sikerrel, s rohamos növekedéssel járhat akár napjainkban is, továbbá az a tény is, hogy az ember ennyire könnyen befolyásolható, irányítható.
Nyilván mindenki mást gondol a könyv olvasása után, de ha csak annyit elért a szerző, hogy felismerjük a veszélyt, és nem esünk bele ebbe a csapdába, már megérte.

Todd Strasser regényéből idén játékfilmet is forgattak, amit iskolákban is vetítenek - nevelő célzattal. Hazánkban a hírek szerint októberben mutatják be az alkotást.