Főkép

Indi mostani kalandja Sanghajban kezdődik, ahol kétes alakokkal kötött üzletét fejezi be, mégpedig egy erős alvilági befolyás alatt álló bárban. Természetesen semmi nem megy simán, a leszállított áru, egy ősi császár hamvait tartalmazó urna túl értékes ahhoz, hogy csak úgy kisétálhasson a fizetséggel. Pár gyilkossággal és egy szétvert bárral később már egy repülővel zuhan lefelé, s rázós landolás után egy indiai falu mellett sodródik partra.

A falu varázslója ráveszi, hogy szerezze vissza a varázserejű Szankara-követ, ami a falu jólétét biztosítja, valamint kutassa fel az elrabolt gyermekeket. A gonosz ugyanis hosszú évek elteltével visszaköltözött a pankoti palotába, és az egykoron thugok által rettegésben tartott vidék fölött újra sötét fellegek gyülekeznek.

A palotában első pillantásra minden rendben, semmi nem utal arra, hogy az ifjú maharadzsa lepaktált volna a gonosz erőkkel. Bár a vacsora igencsak gyanús étkei kelthetnek némi bizonytalanságot olvasás közben.

Az Indi és kísérője között kialakuló románcot csúf gyilkossági kísérlet zavarja meg, melynek nyomán hőseink felfedik a palota alatt rejtőző Végzet Templomát. Megindul a templomlakók elleni harc, a Szankara-kövek megszerzését és az elrabolt gyermekek kiszabadítását célzó akció, melyből még a finnyás bárénekesnő is alaposan kiveszi a részét.

Mint ahogyan az első résznél, úgy itt is gyanús, hogy a méltán népszerű és stílusteremtő filmsorozat második részének könyvváltozata a film és annak forgatókönyve alapján készült. Már csak azért is, mert a szereplők, a dialógusok és a helyszínek pontos képet adnak a filmben történtekről. A szerző vélhetően nem igazán kívánt változtatni a kasszasikert és világhírt hozott alkotáson.

A történet nem mentes humortól sem. Hemzsegnek benne a mozis utalások: például a bár neve, ahol a történet indul Obi Wan Club. A repülőteres részekről pedig nekem a Casablanca című film ugrik be szinte azonnal.

Érdekesség még, hogy időrendben ez a rész korábban játszódik, mint az Elveszett frigyláda fosztogatói. Ez a rész kicsit sötétebb hangulatú lett, mint az első. Sokkal több benne a vér, a gyilkolászás, és jó pár gyomorforgató részt tartalmaz. A könyv végi hidas jelenet pedig…

Mindenhova lehetne pár pontot tenni, minden jelenet üt, mindben van valami plusz, akár azért, mert utal valamire, akár azért, ahogyan a jelenet fel van építve. Ettől lett azt hiszem kultusz ez a sorozat.

A végére hagytam a feketelevest. Indi segítője a 9 éves kiccsávó, így direktben két cs-vel. Még nem tudtam rájönni, hogy minek kellett a filmbe. Lekaratéjozik bárkit, autót vezet, gyermeki viselkedésformák alkalmazásában nulla. És a legszörnyűbb, hogy fontos szerepe van a történetben. Nem értem.

Mindenkinél elfér a polcon, hogyha éppen nincs kedve videózni, tévézni, hogy gyorsan elérhető legyen könyv formájában is. Közel hasonló élmény elolvasni, mint megnézi.