FőképEmlékszem, még gyerek voltam - legalábbis pár hónap választott csak el attól, hogy hivatalosan is nagykorú legyek -, amikor berobbant az életembe a Bonanza Banzai, a Pecsában üzemelő Depeche Mode klub jóvoltából.
Jó pár éven keresztül minden budapesti koncertjükön ott voltam. Aztán egyszer csak vége lett mindennek, a zenekar feloszlott és nagyon-nagyon sokáig semmi hír nem látott napvilágot arról, hogy valaha is történni fog valami az együttes háza táján.

Aztán 2004-ben Ákos turnéján fellépett Zsolt és Gábor; pár régi nótát játszottak el. Utána nagyjából másfél évvel ezelőtt, egy zenekiadásban jártas barátom bizalmasan megsúgta, tervezik egy DVD megjelentetését. Nos, a korong itt is van. Mindannyiunk nagy örömére.

Manapság egyre többet botlok abba a szóba, hogy „hiánypótló”. Úgy érzem, egyre többen döbbenünk rá, vannak bizonyos dolgok, amelyek mellett sikerült úgy elmennünk, hogy nem maradt róla más, csak amit az emlékezetünkben őrzünk.
Valljuk be őszintén, húsz év után azért már problémás pontosan visszaemlékezni az eseményekre. Ezért személy szerint nagyon is örülök, hogy elkészült ez a korong - segít emlékezni.

A jócskán megemelkedett adrenalin-szint ellenére sem sikerül remegő kézzel behelyezem a DVD-t a számítógépembe. (Talán a kor, vagy a tapasztalatok sokasága? Fene tudja.)

Az már az első pár percben „lejött”, hogy igényes, és a Bonanza Banzai fazonjához passzoló kül-, és becsínyt kapott a kiadvány. Egyszerű, áttekinthető menüszerkezet, öt perc után sem agyra menő zene.
Jó szokásom szerint aztán szépen, sorban haladva bekattintottam az összes bekattinthatót.

A klipek részben az együttes összes, valaha készített videója megtekinthető. Ma már, így első pillantásra furcsának hathat egy-két képi megoldás, de én személy szerint pár perc alatt „asszimilálódtam”, és visszalőttem magam húsz évvel ezelőttre, amikor ezek mindennapos dolgok voltak.

Az külön piros pont, hogy minden egyes klipet egy rövid bevezető képsor konferál „fel”. Végül is egyrészről nem árt, ha tudjuk, mit is fogunk látni, másrészről elég bután vette volna ki magát, ha az eredeti klipekre utólag rászerkesztették volna a számcímeket.

Két dolgot nem értettem csak. A klipek közepén felcsendülő „Valami véget ért” miért nem kapott ilyen kis helyes izét az elejére? Miért kellett a klipek felénél, a hangot túlvezérelve felvenni a DVD-re? Ez utóbbi nagyban rontja az élvezeti értéket.

A koncertfelvételek - minő közhely - önmagukért beszélnek. Habár az akkori kor technikai lehetőségei nem tették lehetővé a kiváló minőségű és időtálló felvételek készítését, mégis sikeresen adják vissza azt a hangulatot, érzést, amit két évtizeddel ezelőtt éltek át, akik ott voltak.
Habár próbáltak javítani a felvételeken, ez nem mindig jött össze, vagy - mint a klipeknél - átestek a ló túloldalára és a fent már említett túlvezérlés áldozatává vált egy-egy adott szám.

A felvételeket elnézve méginkább megerősödött bennem az az érzés, hogy anno felejthetetlen élményben volt részem akkoriban. Nem tudom, hogy más érintettek miként fognak vélekedni erről, de gyanítom, hogy ők is valami hasonló, felemelő érzés részesei lesznek.

Amitől meg aztán végképp lúdbőrös lettem, az az első koncert felvétele. Máig nem felejtettem el, hogy Z barátommal bent álltunk a tömeg elején és végigugráltuk a koncertet, miközben rekedtre énekeltük-kiabáltuk magunkat.

És igaz, hogy VHS, és igaz, hogy leginkább egy mobiltelefonnal felvett minősége van a zenének, mégis élvezi az ember, mégis azt mondja, hogy „Ez az!” meg hogy „Király volt!”.

Az együttes tagjai:
Kovács Ákos - ének, vokál, gitár, dob
Hauber Zsolt - szintetizátor, ütőhangszerek
Menczel Gábor - szintetizátor

A lemezen elhangzó számok listája:
VIDEOKLIPEK
Induljon a banzáj!,
C`mon start the banzai!
Nem ér semmit a dal
Kihalt minden
Colours
1984
Valami véget ért
Elmondatott
Búcsúdal
Kezemet nyújtom

KONCERTRÉSZLETEK
1991 Petőfi Csarnok
1991 Budapest Sportcsarnok
1992 Budapest Sportcsarnok

BONANZA-ARCHÍVUM
KEK 1989.06.17. (Az első Bonanza Banzai koncert.)

A dvd egyéb tartalma:
Fotóalbum
Extrák (reklámok, spotok)
Bonanza-cuccok (plakátok, jegyek, passok, szórólapok, díjak, kitűzők)

Diszkográfia:
Induljon a banzáj! (1989)
A jel (1990)
The Compilation (1990) válogatáslemez
1984 (1991)
Pillanat emlékműve (1991)
Monumentum (1991)
Bonanza Live Banzai (1992) koncertlemez
Elmondatott (1992)
Régi és új (1993)
Jóslat (1994)
Búcsúkoncert (1995) koncertlemez

Filmográfia:
Bonanza Banzai DVD (2008)