Főkép

A címben említett Hemingway nem más, mint az 1899-ben született Nobel-díjas író, Ernest Miller Hemingway, aki többek között olyan, mára klasszikussá vált regényekkel lett világhírű, mint Az öreg halász és a tenger, vagy a Búcsú a fegyverektől. A „Francis Macomber rövid boldogsága”, valamint „A Kilimandzsáró hava” című novellái pedig azt bizonyítják, rövidebb terjedelemben is képes volt maradandót alkotni.

Még az előző évezredben, születésének századik évfordulójára a BBC emlékműsort tervezett: egy formabontó életrajzot, amely az írót kedvenc tartózkodási helyein keresztül mutatja be, mégpedig az Monty Python tag, Michael Palin (született 1943. május 5.) közreműködésével, aki a rá jellemző kíváncsissággal kelt útra, hogy nyomon kövesse az amerikai „elveszett nemzedék” legismertebb tagjának életét. Ennek során Palin három kontinensre is eljutott, hiszen a megszállott vadász és halász Hemingway izgalmak és kalandok után kutatva szinte folyamatosan úton volt, mindig távoli, kevésbé ismert helyeket keresett. Mi több, részt vett mindkét világborúban, négyszer nősült, komolyan ivott – s közben még írni is volt ideje!

Miközben Palin felidézi a hajdan volt eseményeket, a kevés, még életben lévő szemtanú, vagy azok leszármazottainak visszaemlékezéseiből, illetve az író leveleinek részleteiből többnyire arra is választ kapunk, mit szeretett az adott helyben Hemingway. Ez a könyv természetesen Palinról is szól. Aki sajátos humorával látja a világot és benne az embereket, így nem rest nevetni magán és másokon, illetve nem sértődik meg, ha kikacagják. Márpedig erre is sor kerül párszor (a maszájoknál például), no meg ismét bebizonyosodik, mennyire balszerencsés dolog a társaságában vadászatra vagy halászatra menni.

A végeredmény pedig egy rendhagyó Hemingway életrajz (ahogy azt tervezték), aminek keretében nemcsak a művekkel, hanem azok keletkezési hátterével, és az életet nagykanállal habzsoló emberrel is jobban megismerkedünk.