Főkép

A műhelytitkokra és efféle csemegékre vágyók számára ez a könyv semmi érdekességgel nem szolgál, mivel összevissza három-négy bekezdés erejéig említődik meg Christie regényírói mivolta, akkor is csak mellékesen. Ezért aztán ebből a visszaemlékezésből nem derül ki, hogyan született meg a Gyilkosság Mezopotámiában krimije, amelyet nyilvánvalóan az itt eltöltött évek élményei inspiráltak. Helyette bepillantást kapunk egy letűnt korba, amikor az európai nagyhatalmak még szerte a világban gyarmatokkal bírtak, s a fegyverekkel fenntartott nyugalom lehetővé tette kíváncsi európai alattvalóiknak, hogy egzotikus, távoli helyekre utazzanak és kedvteltetéseiknek hódoljanak.

Agatha Christie miután elvált férjétől (1928), összeismerkedett a nála évekkel fiatalabb Max Mallowan régésszel, egymásba szerettek, majd 1930-ban összeházasodtak. Ettől kezdve évekig ősi városok feltárásával töltötték idejük nagy részét Mezopotámiában, ami akkoriban vált fontossá (ennek okairól C. W. Ceram írt bővebben). A könyv ezért az ásatásokról, az oda és visszautazások viszontagságairól, az Angliától teljesen eltérő vidékről, az ott élő emberekről mesél, szeretetteljes és humoros hangon. A helyi szokások idegensége ellenére jól érezhető, hogy Christie beleszeretett az országba és lakóiba.

A szó hagyományos értelmében az Így éltünk Mezopotámiában nem tekinthető naplónak vagy útleírásnak, inkább csak kiragadott pillanatok laza egymásutániságának, ezért aztán sem az ásatások eredményességéről, sem pedig a házaspár magánéletéről nem esik szó. Továbbá stílusában inkább hasonlít egy feleség kötetlen cseverészéséhez, mintsem bármelyik Poirot vagy Miss Marple regény megszerkesztettségéhez. Egyszóval jól elkülönül az életmű többi részétől, viszont határozottan segít jobban megismernünk a krimi királynőjének személyiségét – ezért minden rajongójának kötelező darab.

A szerző életrajza

Kapcsolódó írások:

Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Agatha Christie képregények
Interjú Mathew Prichard-dal, Agatha Christie unokájával – 2010. november