FőképSir George Grey-t 1845-ben Új-Zélandra vezényelték, hogy leverje a maorik lázadását. A hadművelet sikeres volt, Grey pedig Auckland minisztere lett.
És mivel megtanulta a nyelvüket, maori törzsfőnökök és papok mesélték el neki ősi történelmüket, hogy honnan származtatják népüket, kik voltak hőseik és isteneik. Meséltek természetfeletti erőkről, a természetről és az emberről. Ebből született meg a Maorik című alkotás.

Ha szeretnénk megismerni egy-egy nép kulturális szokásait, hagyományait, érdemes a megismerést a régmúlt idők történeteivel kezdeni, hisz ezeken alapul az egész modern kultúra.
„Minden nép olyan, amilyen ősei történelme.”- írja Sir George Grey könyvében, mely legendák és mítoszok varázslatos világán át ismerteti meg velünk egy Európában viszonylag ismeretlen nép történelmét.

De kik is azok a maorik?

A maorik Új-Zéland őslakosai, akik napjainkban is őrzik hagyományaikat. Földjük eredeti, maori neve Aotearoa (jelentése: a Hosszú Fehér Felhő Földje), mely később, a gyarmatosítások során kapta új nevét, egy Holland tartományról, Zeeland-ról.

A könyvből megtudhatjuk, hogyan kerültek az emberek a Földre, és hogyan népesítették be azt. Az emberek léte az istenek háborúinak köszönhető, melyek végén az istenek elpusztultak, de az emberek nem felejtették el őket.
Tawhaki, az első emberek fia megmentette törzsét a pusztító árvíztől, így hatalmas ember lett.

Még a víz alatt élő félig ember, félig állat lényeket is legyőzte, hogy, megbosszulja rajtuk apja halálát.
Majd feleségül vette a mennyekben lakozók urának leányát, de mivel gyermekük félig volt csak ember és ez nem tetszett Tawhakinak, felesége visszatért a mennyekbe. De a szerelmes férfi utánaeredt, és mivel a mennyekben is helytállt, felesége visszafogadta, és az égben éltek tovább.

Aotearoa, vagyis a Hosszú Fehér Felhő Földje sokáig üresen állt az óceán közepén, mire egy Ngahue nevű törzsfőnök felfedezte, és mivel törzseik között véres háború zajlott, úgy döntött, a sajátját elviszi Aotearoára.
Faragtak néhány hatalmas kenut, amelyben a békés törzsek elindultak az új haza felé. Útközben az istenek többször el akarták pusztítani őket és több szigeten is kikötöttek, de végül, elérték úti céljukat.
Itt a törzsfőnökök egymással folytatott véres háborúk során megszerezték saját kis földjeiket, és így telepedtek le a maorik Új-Zélandon.

A Maorik csodás legendák gyűjteménye, ami az olvasót magával ragadja, és elröpíti egy régi, titkos világba, ahol tündérekkel, varázslókkal, különféle lényekkel találkozhatunk, ahol átérezhetjük a háború és vérontás szomorúságát, de megláthatjuk a szerelmet és a szeretet is.
Minden egyes történetből levonhatjuk a tanulságot, és használhatjuk mindennapi életünkben, hiszen a mai világban nagy szükségünk van az ősök tanításaira.