Főkép

Ezúttal az életmű egy korai darabját vehetjük kézbe, ami több okból is érdekes. Egyrészt ez volt a második Miss Marple kötet, ami úgy vélem, talán a legjobban összegzi az idős hölgy módszerét, és megismertet bennünket látszólag egyszerű, de valójában összetett személyiségével. A Tizenhárom rejtély eredetileg jóval csekélyebb terjedelmű volt, csupán hat történetből állt, amik egy magazinban jelentek meg még 1928-ban. Csak később gyarapodott fel a gyűjtemény oly mértékben, hogy önálló kötetként is kiadásra került (1932-ben).

A kötetben szereplő írásokat három részre lehet osztani. Az első hat novella helyszíne Miss Marple St. Mary Mead-i otthona, ahol a ház asszonya Raymond West-et (az unokaöccs), Joyce Lempiére-t (az unokaöccs menyasszonya), dr. Pender-t (a lelkész), Mr. Petherick-et (az ügyvéd) és Sir Henry Clithering-et (a nyugalmazott rendőrfőnök) látja vendégül. A második hat novellában a helyszín már nem Miss Marple otthona, hanem Bantry ezredes és Mrs. Bantry háza, a társaság tagjai pedig (a házigazdákon kívül természetesen): Miss Marple, Sir Henry Clithering, dr. Lloyd (az orvos) és Jane Helier (a színésznő).

A tizenkét írás mindegyikében egy-egy rejtvényt, egy régebben megtörtént esetet mesél el valaki, a többieknek pedig fel kell deríteniük. Egyszóval ezeket az írásokat akár ujjgyakorlatoknak is tekinthetjük Christie későbbi, úgynevezett „múltbéli gyilkosságaihoz”. A tizenharmadik írás utólag került a többi mögé, ezért valamelyest ki is lóg a sorból. Ebben ugyanis nem a múlt, hanem a jelen kínálja a megfejtésre váró feladatot. Az egészben igazán az a bosszantó és félelmetes, hogy Miss Marple egyetlen novella kivételével úgy oldja meg a bűnügyeket, hogy szinte egyetlen pillanatra sem kel fel a fotelból, és a kötést sem teszi le a kezéből. És persze nem rest hasonló eseteket (persze haláleset nélkül) citálni St. Mary Mead életéből.

Amíg eljutunk a kötet utolsó oldalához, megismerjük Christie véleményét a halálbüntetésről, hallunk elveszett aranykincsről, misztikus gyilkossággal borzolják az idegeinket, illetve csírájában látjuk a Nyaraló gyilkosok alapötletét, no meg a Gyilkosság meghirdetve első verzióját, ami legalább annyira jó, mint a későbbi regény. Mindent összevetve szórakoztató gyűjtemény, ami az őt megillető helyre teszi Miss Marple személyét.

A kötetben szereplő írások:
A Kedd Esti Klub
Asztarté szentélye
Aranyrudak
A vérfoltos járda
Indíték kontra lehetőség
Szent Péter hüvelykujja
A kék muskátli
A társalkodónő
A négy gyanúsított
Karácsonyi tragédia
Halálhozó gyógyfű
Rejtély a nyári lakban
Halál a patakban

A szerző életrajza

Kapcsolódó írások:

Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Agatha Christie képregények
Interjú Mathew Prichard-dal, Agatha Christie unokájával – 2010. november