FőképMindannyian találkoztunk már különböző összeesküvésekkel életünk során. Már gyerekkorunkban, amikor elhitetik velünk például a Télapó létezését, egy csúnya átverés szenvedő alanyai leszünk.
Később is könnyen abba a csapdába esünk, hogy szerencsétlenségeink, vagy tragédiáink hátterében valami magasabb rendű hatalom közbelépését sejtjük/magyarázzuk, és ezzel magunk is ilyen elméletek szerzőivé válhatunk.

Mindenesetre senki sem lehet biztos abban, hogy amit lát, amit tudni vél, az a valóság-e, vagy valaminek az elferdítése.
Ennek tudatában aztán egyáltalán nem csoda, hogy az emberiség képes beforgatni magát a paranoia örvényébe, hiszen alapvetően miért is kételkednénk bárki más szavában, és hogyan bizonyíthatnánk az ellenkezőjét annak, amit akár sok évszázada adott esetben nálunk fontosabb emberek megállapítottak?
Vajon van-e ember, aki átlát ezen hazugságokon és tudja, mi a teljes igazság? Vagy csak hiszi magáról, hogy tudja?

A hétköznapi összeesküvés-elmélet – jobb esetben – még közel sem annyira ártalmas, mint a világot behálózó olyan szintű megtévesztések, amelyek esetenként világuralmi céllal jönnek létre, vagy bizonyos embercsoportok ellen irányulnak.
E könyvnek köszönhetően könnyebben eligazodhatunk a hazugságok labirintusában, mert a megtévesztések előzményeit, okait és történetét, valamint azok legtöbb esetben szörnyű következményeit is nagy részletességgel mutatja be.

Ezen kívül ez a könyv talán arra is hivatott, hogy leleplezze és megkülönböztesse a valódi összeesküvőket az ártatlanul megvádoltaktól.
Egészen az elejéről, az összeesküvés, mint fogalom meghatározásától indít a szerző, és az ismert és kevésbé ismert összeesküvőket, illetve elméleteiket is bemutatja.
A könyvben is kiemelt szerepet kapott két legnagyobb összeesküvő, Hitler és Sztálin mellett érdekes adalékot kapunk más, kevésbé ismert machinátorokról és természetesen a titkos társaságok, és azok céljai is bemutatásra kerülnek.

Nyilván mindenki egyetért, hogy a világ legnagyobb összeesküvése a zsidók csoportja ellen irányult. De hogy mi vezetett az antiszemitizmus megszületéséhez és a náci holokauszthoz, azt nyilván már kevesebben tudják biztosan és tényszerűen. Itt ők is válaszokat kaphatnak.

A szerző végigkíséri az összeesküvőket Európától az USA-ig, a templomosok idejétől egészen a napjainkig és az ártalmatlan füllentésnek is megfelelő megtévesztésektől a milliók életét követelő paranoiából adódó népirtásig.
Vannak számunkra ismeretlen koncepciók Amerikából, különböző politikusok és például a feketék szájából, és olyanok, amikről mindenki tud. A legképtelenebb elképzelésektől a valós félelmekig, a jobb- és baloldal szemszögéből, mindez elemezve, felboncolva, összehasonlítva, szóval teljesen körüljárhatjuk a témát.

Kissé nehéz olvasmány volt számomra a kötet, annak ellenére, hogy a téma érdekel. Bár a száraz tényközléssel szemben az egészre egy elbeszélő jellegű leírás a jellemző, a tagolatlan szerkesztés és az egyébként is bonyolult és hosszú mondatok olykor már zavaróak, én legalábbis többször elvesztem néhány résznél.
Ráadásul az egésznek pontosan az a buktatója, mint annak, amikor valaki nagyon hosszan beszél egy témáról: lehet akármennyire érdekes, egy idő után elfárad tőle az ember és nem tud figyelni.

Sem előnyként, sem pedig hátrányként nem tudom felhozni továbbá azt sem, hogy a könyv nem tesz fel kérdéseket, nem gondolkodtat el, hanem inkább válaszokat ad.
Ami viszont egyértelműen pozitív, az az író pártatlansága. Nem lehet könnyű úgy beszélni egy ennyi embert (és mindenkit másképpen) érintő témáról, hogy közben nem hagyunk magunkon támadási felületet valamilyen részrehajlás miatt, de Pipesnak sikerül tényszerűnek maradnia, ami a mondanivalót is hitelesebbé teszi.

Aki maga is sokat foglalkozik összeesküvés-elméletek gyártásával, vagy kételkedik a médiából és egyéb forrásokból érkező információk valóságtartalmában, esetleg csak szeretne többet tudni a világ legnagyobb átveréseinek hátteréről, annak ajánlott ez az olvasmány!

Ugyan Daniel Pipes megbízható figurának tűnik, hiszen több egyetemen tanít, az USA külügy- és védelmi minisztériumában dolgozott, rendszeresen publikál, emellett pedig elismert Közel-Kelet szakértő, azért én kíváncsi volnék, hogy aki igazán és eléggé paranoiás, az elgondolkodik-e azon, hogy vajon ez a könyv nem egy ellenkampány, vagy egy újabb kísérlet a megtévesztésre?

Regényrészlet:
Részlet Daniel Pipes: Összeesküvések című könyvéből