FőképKezdjük az elején néhány érdekes kérdéssel. Mely fényképek hordozzák a legfontosabb üzeneteket? Melyek azok a fényképek, amelyek kérdéseket ébresztenek? Melyek azok a fényképek, amelyekben megvan a világról alkotott elképzeléseink megváltoztatásához szükséges erő?
A válasz egyetlen szó: sajtófotók.

Ez a kötet pedig azokról szól, akiknek ezeket köszönhetjük. Akik fényképezőgépeik segítségével változtatni tudnak az emberek hozzáállásán. Szavak nélkül. Mellébeszélés nélkül. Egyszerűen a látvány erejével.
Andy Steel (aki maga is jól ismert újságíró és fényképész) harminc rendkívüli ember munkáiból szemezgetett. Azért éppen rájuk esett a választása, mert szerinte ők a világ legnagyobb hatású fotósai.
Akiknek nem csupán munkáit, hanem pályafutását és munkamódszereit is megismerhetjük.

A legtöbb sajtófotós szeret közel kerülni képe tárgyához, és igyekszik megmutatni a dolgok emberi oldalát. Céljuk, hogy megörökítsék a pillanatot, hogy vizuális erővel heves érzelmi reakciókra és / vagy gondolkodásra bírják az embereket.

Hosszú percekig, mit több, órákig lehetne beszélni a sajtófotózásról, mint önálló műfajról, a kötetben szereplő képekről és alkotóikról, de nem sok értelmét látom. Már csak azért sem, mert a képek vagy magukért beszélnek, vagy úgyis kár minden szóért. Szóval irány a vizuális világ…

A kötetben szereplő fényképészek:
Eve Arnold
Patrick Brown
David Burnett
Larry Burrows
Dan Chung
Arko Datta
Adrian Fisk
Tim Hall
Ron Haviv
Tim A. Hetherington
David Hogsholt
Chris Hondros
Philip Jones Griffiths
Karim Ben Khelifa
Edwin Marcow
Don McCullin
Jeff Mitchell
Inge Morath
Zed Nelson
Martin Parr
Carsten Peter
Marc Riboud
Sebastiano Salgado
Daniel Silva Yoshisato
W. Eugene Smith
Bruno Stevens
Ian Teh
Ami Vitale
Kai Wiedenhöefer
Paolo Woods