FőképAz eddig magyarul megjelent CSI: Las Vegas és CSI: Miami köteteket egy ember, Max Allan Collins jegyzi, Donn Cortez (eredeti nevén Don H. DeBrandt) személyében tehát új szerzőt köszönthetünk körünkben.
Angol nyelven összesen hét könyvet fog írni (négy már megjelent) a népszerű televíziós sorozat (CSI: Miami) alapján, tehát a Veszélyes hit az első, de nem az utolsó találkozásunk a kanadai íróval. Legalábbis remélem.

Lehetséges, hogy csak az új szerző stílusa, de lehetséges, hogy a téma érdekessége miatt eddig talán ez a kötet tetszett a legjobban. Talán, mert most először éreztem, hogy Horatio Caine méltó ellenféllel találta szemben magát.
Olyan valakivel, aki a hadnagyhoz hasonlóan a manipulációt használja céljai elérése érdekében. Horatio ellenfele Dr. Kirpal Sinhurma, aki egy egészségmegőrző módszernek (Vitalitás-módszer) álcázva szektát hozott létre. Annak minden előnyével és hátrányával, mondhatni veszélyével együtt.

Senkinek nem szúrt volna szemet, hogy a gazdagok körében is egyre népszerűbb Vitalitás-módszer mögött valójában egy szekta áll, ha Horatio Caine és csapata nem kapott volna riasztást egy titokzatos halálesethez.
A Földi Paradicsom nevű étterem rozsdamentes vécécsészéje fölé hajolva azonban meghalt egy ember. Arcán égésnyomokkal, cafatokra szakadt ruhában, mobiltelefonnal a kezében. Látszólag villám sújtotta halálra. Látszólag…

Dr. Kirpal Sinhurma (vagyis a Vitalitás-módszer) filozófiája abban rejlik, hogy a belső szépséget kizárólag testünk és lelkünk ápolásával érhetjük el. A módszer követői nem esznek húst, helyette viszont ezerrel tolják magukba a különféle vitaminokat. No meg böjtölnek és meditálnak.
Horatio Caine filozófiája viszont abban rejlik, hogy az áldozat igazságtételért kiált, és ennek érdekében a miami helyszínelők eget-földet hajlandóak megmozgatni...

Ami igazán ijesztő az egészben, hogy Donn Cortez (eredeti nevén Don H. DeBrandt) olyan részletesen és hitelesen ír a szektákról, azok módszereiről, illetve a tőlük való szabadulásról, mintha maga is részese lett volna valami hasonlónak. Bár sokkal valószínűbb, hogy csak alaposan utánajárt a témának.

És ez jó, mert ha egy író alaposan utánajár az általa megírni kívánt témának, és ráadásul még jól is ír, nem kell, hogy eredeti ötletekből született történetekkel lássa el olvasóit. Azok megelégszenek kevesebbel is.
Merthogy Donn Cortez már így is kiemelkedik a hozzá hasonló szerzők mezőnyéből. Úgyhogy érdemes odafigyelni rá.