FőképSzinte minden kontinensen élnek papagájok. A papagáj elnevezés az arab „babbagá” szóból származik. Ennek eredete pedig egy afrikai nyelv, valószínűleg a Sierra Leonéban beszélt temne vagy timneh nyelv pampakaj szava, ami „fecsegőt” jelent és az ott honos jákópapagájt jelöli.
Így kerülhetett az arab kereskedők közvetítésével a madárral együtt az elnevezés is a görögbe, majd Európa számos más nyelvébe, így például a magyarba is.

Mivel a papagájok jól alkalmazkodnak a különféle éghajlati viszonyokhoz, nem csoda, hogy szinte az egész világon elterjedtek. Mi több, nem csak elterjedtek, de közkedveltek is lettek. Ennek persze nagyon sok oka van.
Többek között az is, hogy ezek a madarak, melyek a papagájalakúak rendjébe, azon belül a papagájfélék családjába tartoznak, olyan szép színesek, kedvesek, mókásak, barátságosak, mi több, kifejezetten társaságkedvelő lények.
Persze csak abban az esetben, ha kellő ismeretek birtokában, megfelelő körülmények között tartják őket.

A neves biológus és természetvédő, Petra Deimer-Schütte (aki egyébként maga is papagájtartó) könyvének éppen az a célja, hogy felhívja a figyelmet erre. Illetve, hogy minél szélesebb ismeretekkel lássa el célközönségét (vagyis a nagyjából 10-14 éves korosztályt) a papagájokkal kapcsolatban.
Persze aki kedvet kap arra, hogy otthon papagájt tartson, nem ebből a könyvből fogja megtudni, mit is kezdjen új kis kedvencével. Merthogy a kötet szinte kizárólag elméleti ismeretekkel gyarapítja az érdeklődők tudását, akinek a gyakorlati ismereteket valahol máshol kell beszerezniük.

Persze ezen hiányosságnak teljesen érthető oka a Mi MICSODA sorozat viszonylag kötött terjedelme. Illetve az, hogy a kötetnek kiemelt célja a figyelem felhívása arra, hogy a jelenleg élő kb. 330 fajból legalább 95 veszélyeztetett, vagy a kihalás fenyegeti. Vagyis a papagájok a védelmünkre szorulnak.

A szabad természetben született, de az állatkereskedők megrendelésére befogott különféle papagájoknak mindössze 20%-a éli túl a fogságba ejtést, a szállítást és a beszoktatást. Szóval ha valaki papagájt szeretne otthonra, forduljon bizalommal a díszmadártenyészetekhez, ahol nagy számban és széles választékban kínálnak papagájféléket.