Főkép

A mese örök műfaj, a horror szintén, olyat azonban nem gyakran tapasztalni, hogy egy meseíró rémtörténetet írna, sem olyat, hogy egy horror-szerző mesével foglalkozna, bár ez utóbbi talán gyakrabban előfordul. Stephen King a lánya miatt írta meg ezt a minden tekintetben – még ha oly Kingesen is – hagyományos mesekönyvet.

Talán akkor is megírta volna, ha lánya történetesen szereti a rémtörténeteket, de így már semmi szükség a találgatásra. A könyv elkészült, gazdagabbá tette az olvasóközönséget, mindezt úgy, hogy nem okozott csalódást a rajongóknak sem. Szóval ezt a történetet két embernek köszönhetjük. Egy tizenhárom éves lánynak – azóta persze idősebb, mivel ő nem a mesében él –, aki nem szerette apja történeteit, és a szerzőnek, aki imádja a lányát. Mi mindenképpen jól jártunk.

A történetet egy mesemondótól hallgatjuk, mintha ott ülne mellettünk az ágyban, miközben készülünk az utazásra, ahová saját elménk az útlevél, ami sosem telik be a pecsétekkel. Ki tudja, ez esetben a határőr talán éppen a mester, de abban biztosak lehetünk, hogy átenged bennünket, sőt, ő invitál, és visszafelé sem szed vámot. Áthozhatunk bármit, amit csak akarunk, és A sárkány szeme olvasása után biztosan nem jövünk vissza üres kufferral.

Egy távoli királyság, Delain uralkodója, Roland király remekel néhány dologban, de ezek között sem az uralkodás, sem a bölcsesség nem szerepel. Viszont jó ember, jó vadász, sólyomszemekkel, és a sólyomszemek előtt lepergett már egynéhány esemény. Van egy tanácsosa, akire mindez sokszorosan érvénes, kivéve persze a bölcsességet, mert neki dagad tőle a feje, na meg a fagyos és villámgyors elmétől, és leszámítva persze a jóságot. Flagg, a tanácsos ugyanis gonoszabb, mint a sárkányok többsége. Ráadásul varázsló is, ezt a szakmát pedig nem igazán lehet Delainben anélkül végezni, hogy ne pusmognának az ember háta mögött.

Roland királynak két gyermeke született egy kiváló asszonytól, egy olyan királynétól, akitől csak jót lehet mind örökölni, mind tanulni. Peter, az elsőszülött így is tett, örökölt és tanult is jócskán az anyjától, ám Thomas, az öcsi lelkecskéje inkább apja mellett tette le a szavazatát. Sokak szerint valóban így jön egy lélek erre a világra, de ezzel most nem kell foglalkoznunk.

Peter, a jogos trónörökös, ráadásul tehetséges, életre való, szálfa termetű már igen fiatalon, így hát nincs azon mit csodálkozni, hogy a nép már akkor imádta, és szinte királyának tekintette, amikor még javában Roland ült a trónon. Aki szintén imádta az idősebb fiút, mi több, nem egyszer azon kapta magát, hogy csak nézi, csak bámulja sokáig, mellkasa meg úgy dagad a büszkeségtől, mint a békáé, mikor rendesen megszívja magát.

Egy ember akadt Delainben, aki nem szerette, mit nem szerette, ki nem állhatta Petert: Flagg, a mágus. Félt tőle, úgyhogy elhatározta, mindent megtesz, hogy ne a jogos örökös kövesse Rolandot a trónon.
És ezért mi, az olvasók hálával tartozunk neki, őszinte hálával, mivel neki köszönhetően olyan események kezdődnek el a városban, ami letehetetlenné varázsolja a könyvet. Áldják tehát ezt a piszok alakot Delain istenei.

Azért A sárkány szeme egyáltalán nem nélkülözi a Kinges motívumokat. Itt van mindjárt Flagg, a mindenütt jelenlévő gonosz, akivel már nem egy könyvben találkozhatott az Olvasó. Előfordult, hogy más néven ismerték, de akadt olyan is, hogy ezen a néven tüsténkedett, valami hasonló bitangságon. És ott van Peter is, na meg Peter barátai, akik az embert képviselik, azt az embert, akinél nagyobb evilági hatalom aligha létezik. Nem egy könyvét az ilyen emberek zárják, váratlan megoldást kínálva a kilátástalan helyzetre.

Ami nem passzol az általános King repertoárba, az a könyv hangvétele – bár itt is vannak félreismerhetetlen fordulatok – és a terjedelme. Saccperka a felét teszi ki egy átlagos King könyvnek, de ez egyáltalán nem megy a történet rovására. Fordulatos, izgalmas, éppen úgy jó, ahogy van. Jó utazást!

A szerző életrajza

 

Kapcsolódó írásaink:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 

Magyar Stephen King HQ