Főkép

Bosnyák Viktóriának eddig két könyve jelent meg (Tündérboszorkány, Klott Gatya, ne fárassz!), mindkettő a Békés Utcai Általános Iskolában történő eseményeket mesélte el. Céljuk elsősorban a szórakoztatás volt, bár mindkettőben akadt némi nevelő szándékú tanulság is.
Az idei Könyvfesztiválra megjelent harmadik könyve viszont egészen más céllal készült. Viki nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy kedves, szórakoztató történettel vezesse rá a 8 év körüli gyermekeket a „j” és az „ly” helyes alkalmazására.

Nem titkolt szándéka, hogy némileg háttérbe szorítsa az évtizedek óta használt Gőgös Gúnár Gedeon és folytatása, a Mosó Masa mosodája című köteteket, mindamellett, hogy nem vitatja azok nyelvtanító és helyesírás-fejlesztő érdemeit. Csak csupán kissé elavultnak tartja őket.
És ezzel a véleményével – ebben egészen biztos vagyok – nincs egyedül.

A sirály a király? című könyvecske hemzseg a „j” és „ly” betűket tartalmazó szavaktól, mégsem tűnik erőltetettnek, sokkal inkább tiszteletreméltó fantáziáról és kreativitásról tesz tanúbizonyságot, miközben ide-oda szökellve, játékosan vezet végig a sirály királlyá választásának izgalmas történetén.

Tagadhatatlan tény, hogy Bosnyák Viki könnyed, játékos szavai tökéletes harmóniát alkotnak Facione Sarolta bájos rajzaival, mégsem szabad elfelejteni, hogy a vékonyka könyvecske elsősorban oktatási céllal készült.
És ezt figyelembe véve minden tiszteletem a szerkesztőnek, illetve a többi közreműködőnek, hogy megteremtették ezt a harmóniát, illetve mindenki számára megfelelő formába öntötték a nagyon is komoly mondanivalót.

Sokáig lehetne még ragozni, miért tartom jó és követendő kezdeményezésnek Bosnyák Viki könyvét. De nem teszem. Mindenki győződjön meg róla személyesen.


Egyébként is, mondhatnék én bármit, ha a kötet célcsoportja rosszul fogadja a könyvet. Bár ezt erősen kétlem, hiszen Vikit az elmúlt időszakban megtartott író-olvasó találkozókon számtalan gyermek fogadta kitörő örömmel.