Főkép

Ha beköltözünk egy új lakásba, vagy házba, melynek nem mi vagyunk az első lakói, nem támad-e önkéntelen az a kérdés bennünk: vajon ki s miféle emberek laktak itt előttünk? Kik és mi mindent tettek annak érdekében, hogy mi oda beköltözhessünk? És egyáltalán, milyen lehet valamiben elsőnek lenni? Kik vagy mik is voltak azok a híres-nevezetes elsők?

Például
- az első magyar alapítású szerzetesrend
- az első magyar királyi kővár
- az első magyar film
- az első magyar hangosfilm
- az első magyar tévéfilmsorozat
- az első magyar közkönyvtár
- az első magyar királynő
- az első magyar szentté avatott apáca
- az első magyar orvosnő
- az első magyar lombikbébi
- az első magyar nyomda

Minden emberben van tehát egy egészséges kíváncsiság az őt körülvevő világ, illetve a múlt bizonyos elemei, eseményei iránt. Ha másért nem, hat azért, hogy megértsük, honnan jöttünk, és mi mindent tettünk azért, hogy eddig eljussunk. Egyenként, és globálisan is. Egyesek persze megkérdezik (valljuk be, bizonyos szempontból jogosan): nem mindegy, hogy valamiben ki vagy melyik volt az első? Mások erre egyértelműen rávágják: nem mindegy. És még több tudásra vágynak.

Miattuk, az ő kíváncsiságuk kielégítésére jött létre 2003 őszén, Rózsa György ötlete alapján a Magyar Elsők című nemzeti értékeket feltáró-bemutató-megőrző komplex vállalkozás. Eddig 100, egyenként 15 perces rövidfilm készült el, amelyet azóta is heti rendszerességgel láthatunk a televízióban. És íme, most itt az első 50 részt magába foglaló, csodálatos kiállású nyomtatott album, melyet a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Jancsó Miklós ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

A Magyar Elsők olyan emberekről, dolgokról, eseményekről szól, amelyekre igazán büszkék lehetünk itthon és külföldön egyaránt. A kötetet lapozgatva / olvasgatva különös érzés szembesülni azzal, hogy milyen sok dologban jártak élen a magyarok, különösen olyan témakörökre koncentrálva, mint tudomány, kutatás, felfedezés, oktatás, nevelés, közlekedés, egészségügy, vallás, vagy éppenséggel a művészet és a sport.

A filmsorozat szakértői- és szerkesztői gárdájának segítségével az alkotók szeretnének önálló honlapot létesíteni. Terveik szerint nem csupán felteszik a komoly kutatómunkával összegyűjtött dokumentumait, hanem lehetőséget teremtetnének arra is, hogy később mások is bővíthessék új információkkal az adattárat. Élő és folyamatosan megújuló kapcsolatot képzelnek, amelynek alapja a magyar kultúra, a magyar történelem iránti érdeklődés.

Sőt. Három év alatt kb. 100-150 filmet szeretnének elkészíteni, majd VHS-en, CD-n vagy DVD-n megjelentetni. Ezeket eljuttatnák az ország összes iskolájába, valamint könyvtárakba, kulturális intézményekbe, klubokba, videotékákba, hogy a maga nemében egyedülálló video-lexikonként fontos segítője legyen az oktatásnak is.

Végezetül következzék egy rövid lista a szerzők neveivel: Bíró Zsuzsanna, Nagy Andrea, Góczán Judit, Radnai Annamária, Rózsa György, Takács Vera
Összeállította: Rózsa György
A képeket válogatta és szerkesztette: Rappai Zsuzsa

Kapcsolódó írás:

Világhíres Magyarok