FőképRobert B. Parker neve nem igazán ismert Magyarországon (talán a magándetektívekről szóló regények rajongói számára igen), pedig 1973 óta (ekkor jelent meg első könyve Spencerrel a főszerepben) a tradicionális iskola legszebb hagyományait folytatja.
Spencer kezdetben a Suffolk megyei kerületi ügyész hivatalánál volt nyomozó, ám nagyon nehezen viselte, hogy felettesei vannak, aki a szabályok betartására és egyéb, számára nem tetsző dolgokra akarták rávenni, ezért fogta magát, és engedéllyel rendelkező magánnyomozónak állt.
Praxisát egyfajta modern cowboyként értelmezi, erkölcsi kódrendszere leginkább a westernregényeket idézi.

Robert B. Parker igazi egyedisége azonban nem a keményfejű magánnyomozó alakjában rejlik, hanem abban, hogy főhőse mellé olyan figurákat emel, akik eddig egyetlen krimiben sem jutottak érdemi szerephez. Spencer (nem derül ki, hogy ez a vezeték- vagy a keresztneve) legjobb barátja például egy afro-amerikai testőr/verőember/ex-boxoló (Hawk), aki olykor a maffiának is dolgozik, barátnője/szeretője pedig egy zsidó feminista pszichológus (Susan Silverman).
Ezen kívül igazi ínyenc, aki szeret főzni, szereti a sört, és a kutyákat. No és persze nem szereti, ha hülyének nézik, vagy ha át akarják verni. Általában minden kalandjában egy-egy erkölcsi dilemmával találja szemben magát, aminek a megoldása mindig hiteles, hiszen a szerző gondosan, lépésről-lépésre dolgozza ki főhősének alakját.

Az Őrült üzlet című regényben Spencer egy rutinmunkának tűnő válóperes ügyre kap megbízást. Megbízója azt szeretné tudni, megcsalja-e őt a férje. Ha igen, természetesen erre bizonyítékot is akar. Mégpedig perdöntőt.
Spencer annak rendje és módja szerint neki is lát a feladatnak, ám rögtön az elején egészen furcsa dologra bukkan, mégpedig egy másik magánnyomozó személyében, akit a férj bérelt fel a feleség megfigyelésével. Ez sem éppen egy általános helyzet, ám az ügy tovább bonyolódik, amikor feltűnik a harmadik magánnyomozó, akit a megfigyelt férjjel félrelépő nő férje bízott meg a felesége követésével. Szép kis háromszög, ugye?

Spencer nem hülye, érzi, hogy itt valami nagyon nem stimmel. És bár megbízatása véget ér, amikor a megfigyelt férjet holtan találják az irodájában, azért ő nagyon-nagyon kíváncsi az igazságra. Aminek felderítésében számítana a másik két kolléga segítségére, ám azok nyomtalanul eltűntek.
Nincs más hátra tehát, saját magának kell kibogoznia az alaposan összekuszálódott szálakat. Közben persze többször is kap ajánlatot, ám őt sem egy jól fizető munka, sem egy kívánatos női test, sem pedig egy vállalatvezető szívélyessége nem tudja eltántorítani az igazság kiderítése utáni olthatatlan vágyától.

Az Őrült üzlet kellemes hangvételű, stílusos regény, amelynek cselekménye éppen annyira mozgalmas, amennyire ahhoz kell, hogy lehetőleg egy szuszra akarjuk elolvasni. Óriási előnye, hogy nincs benne felesleges durvaság és erőszak, hiszen Spencer sokkal inkább a deduktív módszereket részesíti előnyben, bár ha a szükség úgy hozza, olykor bizony az ökle is elcsattan.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:Gyilkos szex
Őrült üzlet
Kettős játszma
Sötét múlt
Ballada hatlövetűre

Életrajz:Robert B. Parker életrajz