Főkép

????? – Leginkább ezekkel a kérdőjelekkel fejezhetném ki mindazt, amit a könyv elolvasása után éreztem. Nem azért, mintha a történet annyira különleges lenne, hanem sokkal inkább azért, mert – ahogy azt az írótól megszokhattuk – olyan tisztázatlan történelmi tények továbbgondolására késztet, amikről nem írnak a történelemkönyvek.

Paraguayban különös kegyetlenséggel meggyilkolnak egy fiatal újságírót, akinek Németországban élő unokanővére, Erica, a DSE-hez fordul. A hírszerzés és a rendőri erők keverékeként működő szervezet Joseph Volkmannt bízza meg az ügy felderítésével.

Erica és Joseph nyomozása a cselekmény egyik fő szála. A másik egy szinte óramű pontossággal kidolgozott neonáci puccskísérlet. És csak hogy ne unatkozzunk, amit a rendkívül összetett cselekmény közben egyébként sem tudnánk megtenni, időnként egy-egy mellékszál is bekapcsolódik, ami első ránézésre ugyan megnehezíti az események követését, mégis számtalan adalékot szolgáltat az egész történet megértéséhez.

Olvasás közben nem árt alaposan odafigyelni a nevekre és helyszínekre, néha ugyanis annyira összekuszálódnak a szálak, hogy nehéz rájönni, ki kivel van, no és persze ki ellen. Olyan ez, mint egy szép pókháló: sok a különböző szál, mégis mindegyik egy csomópontba vezet. Nos, ebben az esetben is ez a helyzet.

A kicsit nehezen induló történet több meglepő fordulat után hirtelen felgyorsul. Bár az ilyen jellegű könyvek vége minden esetben előre borítékolható, azért jó végigkövetni azt a folyamatot, ahogy a szerző végigvezeti olvasóit saját elképzelésének labirintusán.

Glenn Meade, a Hófarkas és a Szakkara homokja című regények szerzőjének tisztázatlan történelmi tények továbbgondolására késztető regénye 1997-ben, két kötetes formában, Brandenburg Testamentum címmel egyszer már megjelent magyarul. 2002-ben új borítóval, újraszedve, immáron egy kötetben került az olvasók kezébe.