Főkép

Az angol Pelham Grenville Wodehouse (1881–1975) 1961-ben keletkezett története nem tartozik egyetlen sorozathoz sem. Ebből kifolyólag a helyszín nem Blandings, a főszereplő pedig nem Bertie Wooster, de még csak nem is Jeeves, vagy Psmith – csak hogy legismertebb alakjait említsem.

A helyszín a London délkeleti részén fekvő pompás peremvároska, Csalogányvölgy. A főszereplő Freddie, akinek pillanatnyilag egy vasa sincsen, viszont szerelmes. Sally az előbb említett fiatalember kedvese, és mindig akkor tűnik fel a színen, amikor nem kellene. Leila York egy népszerű írónő, aki „rózsaszín” történeteket ír, és éppen akkor támad kedve megkerült férjével világot látni, amikor szükség lenne rá.
Aztán itt van még Cornelius úr, aki mindig mindenről tud, ami Csalogányvölgyben történik; George, aki rendőr, és már unja, hogy a környéken mindenki törvénytisztelő; Csimpi Twist, Szappan és Dolly Molloy, akik foglalkozásukat tekintve bűnözők (és más Wodehouse regényekben is felbukkannak – a szerk.).

Már a felsorolás is sejteti, hogy miféle bonyodalmak kerekedhetnek ki abból, ha ezeket a szereplőket összeeresztjük. Hát még ha jól össze is kuszáljuk a szálakat, persze csak úgy angol „hidegvérrel”, amolyan kellemesen kacagtató módon.
Úgy, hogy ne kelljen durva, alpári szavakat használni, hogy lehetőség szerint senki ne sérüljön meg komolyabban. Nem könnyű, ám Wodehouse olyan könnyed eleganciával teszi, hogy az igazán figyelemre méltó.

Ezzel a véleményemmel egészen biztosan nem vagyok egyedül, hiszen 1965 óta számtalan Wodehouse történet került a televíziók képernyőire, sőt, 1973-tól a rádiók is rendszeresen rámozdultak a sikeresebbnek ígérkező regényekre. Többen, többféleképpen dolgozták fel, de a legsikerültebb adaptációk természetesen az angolok keze nyomát dicsérik.

Ennek ellenére én minden további nélkül el tudnám képzelni, mit művelnének egy Wodehouse történettel (mondjuk éppen ezzel) az amerikai Marx testvérek, akikről köztudott (de legalábbis több alkalommal olvasható az ekultura.hu filmajánlói között), hogy legnagyobb erősségük a helyzetkomikumra épülő jelenetek kidolgozása volt. Bár lehet, hogy az 1975. január 1-jén lovaggá ütött nevettető ennek a megoldásnak annyira nem örült volna.

A szerző életrajza