Főkép

Michael Ondaatje ebben a könyvében elhagyja Afrikát (Az angol beteg), és a világ egy másik, nem kevésbé egzotikus helyére vezet el bennünket. A néhai angol birtok, Ceylon, vagy ahogy manapság nevezik, Srí Lanka nem mentes a belső feszültségektől. Tamil gerillák küzdenek a kormány ellen, a déli területeken mindennaposak a fegyveres lázadások.

Mindennek a békés lakosság issza meg a levét: sorozatos politikai gyilkosságok és eltűnések borzolják a kedélyeket. A nemzetközi polgárjogi szervezetek – a kormány jóváhagyásával – törvényszéki orvosszakértőt küldenek a helyszínre. Anil Tiszera (a szakértő) Srí Lankán született, Angliában tanult, aztán Amerikában kezdett dolgozni.

Addig nincs is semmi gond, amíg elő nem kerül Matróz, az egyelőre még azonosítatlan csontváz. Hogy miért olyan lényeges a személye? Hát egyszerűen azért, mert olyan helyről (egy lezárt régészeti területről) került elő, ahol csak a kormánykatonák áshatták el.

Ha a kormány támogatja a vizsgálatot (és kiderül az igazság), saját bűnösségének bizonyítékait adja az emberek kezébe. Ha nem támogatja, közvetve ugyanezt éri el, ráadásul egyre több kérdésre kell felelnie a titokzatos csontvázzal kapcsolatban, aki/ami csupán csak egy a számtalan áldozat közül.

Miközben Anil igyekszik kideríteni Matróz kilétét, saját élete is veszélybe kerül. Vajon túlélheti ezt az egészet, vagy ő is az áldozatok számát fogja gyarapítani? És ha túl is éli, ugyanolyan lesz-e az élete, mint Matróz megtalálása előtt? Lesz-e lelki nyugalma, békéje, vagy örökké a kiderített dolgok fogják kísérteni?