FőképA parasztfelkelés leverésének vitatható felfogásban megírt (ettől függetlenül klasszikus) krónikája után, a trilógia második részében Sienkiewicz problémamentesebb témához nyúlt. A svédek elleni háború alatt játszódó történet gyakorlatilag a lengyel honvédelemnek, a függetlenség megőrzése érdekében vívott harcnak állít emléket.

Sienkiewicz holmi leadási határidőtől nem háborgatva alkotott, aminek eredményeként több mint 1400 oldalon keresztül folyik a vér, zajlik a hadakozás. Azért nem csupán a háború ábrázolása kap helyet a két vaskos kötetben, hanem a résztvevő kulcsembereket is alaposabban megismerjük. Sőt, az első kötetben inkább az ő cselekedeteik, érzelmeik, szenvedélyeik kapnak nagyobb szerepet.
A Tűzzel-vassal című regényben megismert hősök közül páran itt is felbukkannak, úgyhogy nem kell hiányolnunk Zagloba uram és a Kislovag társaságát. De minden vitézsége ellenére sem ez utóbbi a regény központi figurája, hanem Andrzej Kmicic orszai zászlós.
Akit vitéz és tapasztalt katonának tart mindenki, hiszen ifjú kora ellenére már komoly hadi hírnévvel rendelkezik. Egyetlen jellemhibája van csupán: túlságosan forróvérű.

Cseppet sem hasonlít rá Aleksandra Billewiczówna kisasszony, aki sokkal inkább csendes és töprengő jellem, s akit apjaura végrendeletében Kmicicnek ígért. A fiataloknak eszébe sem jut lázadozni ez ellen (ó, azok a régi erkölcsök), főleg, mivel első találkozásuk alatt átélik a „szerelem első pillantásra” csodáját. A korszellemnek megfelelő esküvő azonban késedelmet szenved, és a fiatalok messze kerülnek egymástól.
Személyes viszontagságaikkal párhuzamosan hazájuk is nagy bajba kerül, hiszen a kor legjobbjának tartott svéd hadsereg szinte kardcsapás nélkül elfoglalja az országot. Történelmi regényről lévén szó – főként a második kötet – nem szűkölködik véres eseményekben, miközben azért a szerelmespárért is aggódnunk kell.

Akárcsak a Tűzzel-vassal, ez is klasszikus remekmű. Ami dicsérő szót leírtam az előző részről, azt itt is megállja a helyét, a második kötet pedig kimondottan jól sikerült. Filmet is forgattak belőle, ami bár nem mondható gyengének, azért a regény színvonalát nem éri el (mint ahogy az első részből készült moziét sem).

A szerző életrajza