Főkép

Egyes méltatói szerint, akik mindenáron címkéket aggatnak az emberekre, David Baldacci (Államérdek, Csúcsvezérlés, A nyertes, Ne higgy senkinek!)a politikai krimi nagymestere. Ebben a regényében az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának kusza világába vezeti el olvasóit, miközben érdekes összefonódások derülnek ki bírók, magas rangú katonatisztek, és egy életfogytiglanra ítélt ártatlan ember között.

A recept egyszerű. Mint a címben szereplő igazság. Csak az odáig vezető út nehéz. Végy egy szigorúan őrzött katonai börtönt, és egy kislány meggyilkolásáért tarts benne fogva 25 évig egy ártatlan embert. Majd juttass el ehhez az emberhez egy, a katonaságtól érkező levelet, ami kizökkenti eddigi nyugalmából. Keverd bele a rab egykori védőügyvédjét, akinek nem árt, ha van némi lelkiismeret furdalása a múlt miatt.

Végy továbbá egy bíróságot (a legjobb, ha mindjárt az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága az), ahol számos tehetséges ügyvédgyakornok és fogalmazó dolgozik. Intézd úgy, hogy a legtehetségesebb körülük elkövesse azt a törvénytelenséget, amiért később meg lehet fosztani az életétől.

Ha igazán jól akarod csinálni, szervezd úgy, hogy a fiú szerelme meglásson valamit, amivel később kibillentheti a „nemhivatalos” nyomozást a holtpontról (nos és persze életveszélybe is kerülhet miatta).

Ha eddig megvagy, keverd hozzá még a 9 legfelsőbb bírót, az egyikük szenátor férjét, két magas rangú katonatisztet a szigorún őrzött börtönből, a bíróság biztonsági szolgálatának vezetőit, a helyi rendőrség egyik nyomozóját, valamint az amerikai regények elmaradhatatlan szereplőjét, az FBI-ügynököt.

Amennyiben ezzel elkészültél, intézd úgy, hogy a rab megszökjön, a tehetséges fiút megöljék, a testvére részt akarjon venni a nyomozásban, a fiú szerelmét boronáld össze a bátyjával, engedj „bepillantást” egy-két furcsa telefonbeszélgetésbe, kreálj még néhány hullát, egy-két gyilkossági kísérletet, mutasd be kicsit a Legfelsőbb Bíróság belső életét, helyezz el egy-két remek üldözéses és lövöldözős jelenetet, majd ezt az egészen alaposan gondold végig, és végül vesd papírra.

Ha 532 oldalnál rövidebb terjedelemben sikerül, le a kalappal előtted. Ha nem, akkor Baldacci jobban csinálja nálad.