Főkép

Paul Janson, miután „leszerelt” a Navy SEAL-től, vállalat-biztonsági céget alapít és ott is dolgozik. Éppen egy üzleti tárgyalásról tart hazafelé, amikor különleges felkérést kap. A Szabadság Alapítvány munkatársai azt kérik tőle, hogy szabadítsa ki Peter Novakot, a magyar származású, Nobel-díjas milliárdost, az Alapítvány vezetőjét, akit Anura szigetén tartanak fogva helyi lázadók. Annak idején Novak megmentette Janson életét, így nem utasíthatja vissza a felkérést. Ráadásul sürget az idő, Novakot néhány nap múlva egy vallási ünnepségen le fogják fejezni.

Az Alapítványnak és Paulnak sikerül összeszednie egy ütőképes csapatot, és végrehajtják a mentőakciót. Kiszabadítják Novakot és vele együtt egy amerikai antropológust is. Így azonban a többletsúly miatt Janson nem repülőgéppel, hanem motorcsónakkal távozik a helyszínről. Elborzadva látja, hogy a mentőrepülőgép nem sokkal a felszállás után, felrobban. A történtek után nyomozásba kezd, ám hamar rá kell ébrednie, hogy mindenki őt vádolja a gép felrobbantásával, és az USA titkosszolgálatai mindent megtesznek azért, hogy „eltegyék láb alól”. Valóságos ámokfutás kezdődik, melyben Janson – a bűnösök és az igazság után kutatva – még Novak szülőhazájába, Magyarországra is elvetődik.

Nagyon régen olvastam Ludlum könyveket. Azt hiszem, talán a „Carlos”-trilógia három könyve volt, és mi tagadás, tetszettek. Aztán a továbbiak valahogy kimaradtak az életemből. Ebből kifolyólag bizonyos fokú izgalommal vettem kezembe ezt a kötetet, és nagy örömömre, ez sem okozott csalódást.


Körülbelül olyan kaliberű regényt kaptam, amit vártam. Több év távlatából visszatekintve, azt tudom mondani, hogy Ludlum nem változott. Talán csak jobb lett. Továbbra is a nagy alapossággal tár elénk minden fontos helyzetet, helyszínt és szereplőt.

Helyszínleírásai alapján azt hihetjük, mindenhol járt már, amit regényében megemlít. Tovább színesítik, és jó pár dolgot megmagyaráznak a visszaemlékezéseket tartalmazó fejezetek, amik segítenek Janson életének és motivációinak megismerésében. A regény külön pozitívuma – és talán ezért tetszhet még jobban a könyv –, hogy magyar vonatkozásai és helyszínei is vannak.