Főkép

Ha hűek akarunk maradni a tényekhez, akkor a híresztelésekkel ellentétben el kell ismernünk, hogy nem Chandler alkotta meg a keménykötésű, kissé cinikus magándetektív figuráját, hiszen Hammett a Véres aratásban és a Máltai sólyomban ezt már korábban megtette. Ám Chandler valami olyasmit művelt ezzel az alappal, hogy joggal érezzük, Philip Marlowe alakjával kihozta a figurában rejlő maximumot. Jelentőségét talán az példázza a legjobban, hogy még manapság is foglalkoztatja a kritikusokat, lelkesíti a rajongókat. Hiába érezzük regényeinek hangulatát kissé ódivatúnak, a megfogalmazott életérzések még ma is aktuálisak. Sőt…

Az alkoholkedvelő Chandler egyébként pont időben írta meg első regényeit (bár megélni nem igazán tudott belőlük), mert az akkori mozikban éppen az ilyen, „kemény” filmek jutottak uralomra. A producerek hamar ráharaptak Marlowe figurájára, és ebből a találkozásból kultikusnak tekinthető filmek születtek.


A cinikus magánnyomozó (Marlowe), aki egyedül jár végére megbízásainak már túl sokat látott az életből – általában a létezés sötétebb oldalát. Ennek köszönhető vonzódása az alkoholhoz és a dohányhoz, ellenérzése a politikusok és rendőrök iránt. De nem igazán lehet dicsérni megbízóit sem, akik általában felületesen avatják be az éppen futó ügy részleteibe, s akik, ha érdekeik úgy kívánják gondolkodás nélkül hazudnak. Mindehhez háttérként egy korántsem napsütéses világ társul, amelynek lakói inkább a társadalom árnyékkedvelőbb, vagy inkább törvényt kevésbé tisztelő tagjaiból állnak. Na és persze a nők, akik iránt Marlowe vonzódik, de együttélésre képtelen természete miatt kapcsolatai mindig alkalmi jellegűek maradnak.

A háromkötetes gyűjteményes kiadásban Chandler összes befejezett regénye helyett kapott, valamint jópár Marlowe novella is belefért. Sajnálatos módon a többi, más főszereplőt felvonultató rövid terjedelmű írás ezúttal nem került kiadásra – talán majd a pótkötetekben.

Összefoglalásként következzen egy tartalomjegyzék:

I. kötet
Hosszú álom
Isten veled, kedvesem!
A magas ablak

II. kötet
Asszony a tóban
A kicsi nővér
Elkéstél, Terry!

III. kötet
Visszajátszás
Koronatanú (kisregény)
A ceruza (kisregény)
A kínai nyaklánc (kisregény)
Vörös szél (kisregény)
Bűn és bánat (kisregény)
Asszony a tóban (kisregény)
Veszélyes szakma (kisregény)

A szerző életrajza