Christine Bailey: Egészséges mikrobiom 5 hét alatt
Írta: Lipka Bori | 2025. 11. 25.

Az utóbbi évek egészségügyi slágertémái a mikrobiom, valamint a bél-agy kapcsolat. Magyarországon talán Giulia Enders 2015-ben megjelent Bélügyek című könyve, és Király Ágnes fermentálási „mozgalma” robbantotta be a köztudatba ezeket a témákat. A kezdetek óta számtalan podcast, beszélgetés, kutatás, cikk és könyv dolgozta és dolgozza fel ezeket a kérdéseket, folyamatosan szállítva az újabb és újabb információkat a rajtunk és bennünk élő mikroorganizmusok jelentőségéről. Mivel ezen láthatatlan társainknak a túlnyomó többsége az emésztőrendszerünkben tanyázik, az egészséges táplálkozás és az egészséges mikrobiom témaköre szétbogozhatatlanul összefonódnak egymással. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a szakácskönyveknek is megjelent egy új, egyre gyakrabban fellelhető alfaja: a mikrobiombarát étkezéssel foglalkozó szakácskönyvek.
Ebbe a trendbe illeszkedik Christine Bailey legújabb könyve, az Egészséges mikrobiom 5 hét alatt is. A szerző dietetikusként több mint 25 éve foglalkozik az egészséges életmód különböző aspektusaival: a holisztikus és funkcionális orvoslás alapelvei mentén az emberi szervezetről egységes egészként gondolkozik, a fellépő tüneteket nem egymástól mereven elkülönítve vizsgálja, s a pusztán tüneti kezelés helyett az azokat kiváltó konkrét okokat igyekszik feltérképezni és korrigálni. Bár magyarul ez az első megjelent kötete, nem most kezdte az írást: angolul ezen kívül már 9 könyve olvasható - és főzhető, ugyanis ehhez a kiadványhoz hasonlóan szakácskönyvekről van szó.
A viszonylag hosszú bevezetőben először némi betekintést nyerhetünk az irritábilis bél szindrómaként ismert funkcionális bélbetegség rendkívül változatos tüneteibe, és a mögötte álló lehetséges okokba. Bailey felvillantja az emésztés fantasztikusan összetett rendszerének egy kis szeletét: kifejezetten a később bemutatott, 5R protokollnak nevezett táplálkozási útmutató elméleti hátterének megértéséhez szükséges részletekre fókuszál. De ennyiből is látszik, hogy a táplálkozás egésze, az emésztés folyamata, a tápanyagok kölcsönhatása, a környezeti és életmódbeli tényezők - és még sok más - olyan bonyolult, a gyakorlatban átláthatatlan kapcsolatrendszert eredményeznek, amiben sokszor nehezen követhetőek vissza az ok-okozati összefüggések. Szó esik olyan többé-kevésbé közszájon forgó témákról, mint a glutén- és a laktózérzékenység, a cöliákia, a különböző FODMAP-tartalmú ételek, az alkohol és a koffein hatása az emésztésre, a hisztamin szerepe, és a rostok jelentősége. Aki jártas ezekben a témákban, annak jó ismétlés lehet a bevezető, a hozzám hasonló laikusok számára pedig sok izgalmas és fontos információt tartalmaz.
Az emésztési áttekintő után bemutatásra kerül maga az 5R protokoll, ami az emésztés általános egészségének javítását célzó program. A név értelemszerűen az egyes fázisok angol elnevezésén alapul, ezek (sajnos) nincsenek feltüntetve a magyar nevek mellett, de a lényeg megértése szempontjából ez nem jelent problémát. Célként Bailey a belek egészségének és működésének javítását fogalmazza meg - annak érdekében, hogy a jövőben minél többféle ételt fogyaszthassunk, kellemetlen tünetek megjelenése nélkül. Az öt lépés a következő:
1. Csökkentés/Eltávolítás
2. Pótlás
3. Újratelepítés
4. Javítás
5. Kiegyensúlyozás
Az egyes lépések leírásában újabb részleteket olvashatunk a különböző alapanyagok és tápanyagok emésztésre gyakorolt hatásáról. De nem csak a táplálkozásról esik szó: a szerző kiemeli a stresszkezelés és a megfelelő minőségű alvás fontosságát is. Bailey többször is kihangsúlyozza, hogy ha konkrét tüneteket tapasztalunk, vagy arra gyanakszunk, hogy irritábilis bél szindrómával vagy valamilyen ételallergiával küzdünk, elsőként forduljunk orvoshoz és vizsgáltassuk ki magunkat - hiszen, ahogy a bevezetőből is látszik, az emésztés olyan összetett folyamat, hogy nem feltétlenül lehet szakértői diagnosztika nélkül beazonosítani egy adott probléma okát. Ettől függetlenül ez a könyv azoknak is érdekes lehet, akik egyszerűen csak érdeklődnek az emésztőrendszer egészségének témaköre iránt, vagy mikrobiombarát receptek terén szeretnének egy kis inspirációt meríteni. Az öt lépés leírását követően egy öthetes menüterv is bekerült a könyvbe, azok számára, akik nem tudják, hol kezdjék a gyakorlatban a mikrobáik támogatását.
A kötet nagy részét ugyanis az 5R protokoll lépéseibe jól beilleszthető receptek adják: válogathatunk alapreceptek, levesek, smoothie-k, reggelik, főételek és desszertek között. Az egyes recepteknél feltüntetésre kerül, hogy a protokoll 5 lépése közül melyek tervezésekor használható fel (ha valaki inkább saját menüt állítana össze az öthetes terv helyett), és az is egy pillantás alatt kiderül, hogy ha valakinek specifikus étrendbeli megkötések mentén kell terveznie (pl. tejtermékmentes, paleo vagy vegán módon), annak szóba jöhet-e az adott étel. Maguk a receptek nagyon változatosak, alapvetően növényi alapúak (ami nem jelenti azt, hogy minden vegán), és egyértelműen visszaköszönnek benne az ázsiai konyhák alapanyagai. Vannak „extrább” receptek is, amik vagy egzotikus hozzávalókat igényelnek, vagy hosszabb ideig tart elkészíteni őket, de akadnak hagyományosabb alapanyagokból elkészített, csak a fűszerezés tekintetében újító ötletek is.
Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a mikrobiom és az emésztés témaköre, és aki a megszokott keretek közül kilépve nyitott egy kis konyhai kísérletezésre!