Főkép

Újra itt van az Eyal El Wahab által vezetett trió, és azt kell mondjam, a zenéjük semmivel sem lett egyszerűbb, vagy befogadhatóbb. A jelenleg Berlinben székelő együttes még mindig elégedetlen a Közel-Kelet és az ottani menekültek jelenlegi helyzetével.

 

A hangzásuk továbbra is egyedi, köszönhetően a jobbára saját kezűleg készített hangszereknek, amelyek egyébként tökéletesen illeszkednek a beskatulyázhatatlan muzsikájukhoz.  A „La waLa” tipikus közel-keleti dallammal indul, amit a trombita és az ének vezet, és szerintem a jemeni népzenei hagyományokat viszi tovább. No meg persze nyitás az olyan modernebb megoldások felé, mint az elektronika, ami főként a szám második felében erősödik fel.

 

Rengeteg ismétlés jellemzi a Mute című albumot, időnként úgy érzem, csak járunk körbe és körbe, mert a ritmusszekció makacsul ragaszkodik a szívének kedves hangokhoz. A népzene mellet poszt-punk és káosz jellemzi a „Commodore Lothan” című tételt, ami főként a szintis hangok miatt maradt meg bennem. De legalább ennyire elborult az instrumentális „Almania”, ami simán felfogható az új otthon (Németország) hangjegyekkel történő leképezésének.

 

Igazából még mindig érvényesnek gondolom a két évvel korábban leírtakat: „Egy biztos, ez nem egy könnyen befogadható album, amire közben simán ráaggatható a zsigeri, és az alaposan átgondolt jelző. Időnként úgy éreztem semmi sem történik a zenében, ugyanazt a pár hangot ismételgetjük némi variálással, máskor meg túl sok apró részlet fogadott, amiket nem könnyű feladat egyszerre befogadni.”

 

Bár lehet, hogy a három muzsikus zsigerből játszik, és nem foglalkoznak olyasmivel, mint a tudatos komponálás, időnként mégis sikerült nagyon komplex dalokat rögzíteni a stúdióban. Nekem főként a gyorsabb kompozíciók tetszenek, mint amilyen a minimalista „Zafa” – mintha kerengő dervisek mellé kerültem volna egy utcai felvonuláson.

 

Aki szereti a kísérletezős, népzenei gyökerekkel bíró, némileg elborult muzsikát, annak biztosan bejön ez a lemez, mert kellőképpen változatos, eredeti és ötletgazdag. Arra viszont készüljön fel mindenki, hogy egy meghallgatás nem lesz elegendő, kell pár alkalom a zene alaposabb megismerésére, a finomságok felfedezésére.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: La waLa, Zafa

2024-ben megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://www.facebook.com/elkhatmusic

 

 

A zenekar tagjai:

Eyal El Wahab

Yefet Hasan

Lotan Yaish

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Tislami Tislami 03:53
  2. La waLa 05:11
  3. Tabl Yamani 00:59
  4. Commodore Lothan 05:10
  5. Almania 06:25
  6. Zafa 04:24
  7. Zafa : Talaatam 03:29
  8. Ward 04:20
  9. DJ Saadia 01:46
  10. Intissar 08:18