Főkép

Amikor meghallottam az első számot, azonmód olyan együttesek jutottak az eszembe, mint a Saltatio Mortis vagy az Eluveitie. Nem véletlen, hiszen a „Brána podsvětí” némi templomi kóruspillanat után tekerőlanttal, kőkemény dobolással indít, hogy aztán Linda Ravena éneke oldja a feszültséget, és egy másik síkra terelje a hangulatot. Ja és metál helyett rockot kapunk.

 

A középkor zenéje gyakorlatilag végig velünk marad, amit jó érzéssel fantasy hangulattal, szövegekkel egészítenek ki. Sajnos a bookletben csak cseh nyelvű szövegek vannak, ezért kell némi időráfordítás, hogy az együttes weboldalán lévő dalszövegeket fordítóprogram segítségével magyarítsuk, de megéri. Így azonmód kiderül, hogy az első szám az alvilágba invitál bennünket:

„Állítólag a mélyben vár

varázslatos alvilág.”

 

Mintha tátott szájjal, gyerekként botorkálnánk ebben a zenei útvesztőben (az album címe magyarul labirintust jelent), miközben kézenfogva vezet bennünket tündérünk/boszorkányunk, aki nem más, mint Linda Ravena, a társulat frontembere. A nagyszámú közreműködő sokat jelent, nekik köszönhetően lett ilyen gazdag a hangszerelés, kellőképpen erőteljes a háttérvokál. Nem tudom élőben mindez hogyan fog megszólalni, de az biztos, hogy szuper hangosítás kell hozzá, különben elvesznek azok a zenei finomságok, szólók, amik például a „Nesplněná touha” című számot izgalmassá teszik (nem véletlen, hogy ehhez klip is készült). A kíváncsiságom azért is érthető, mert a felvételek óta történt személycsere az együttesben, és ez biztosan hatással van az előadásra.

 

Ezt a muzsikát egyébként simán el tudom képzelni bármely középkori fesztiválon, vagy például a Castlefesten, esetleg egy kelta/pagan bulin. De középkori várudvaron, vagy egy óvárosi téren, a többszáz éves házak tövében is biztosan megérintené a közönséget. Nekem bejön ez a zene, bár azt még mindig nem tudom eldönteni, hogy az olyan légies számok tetszenek jobban, mint a címadó „Bludička”, vagy a rockosabb vonalat képviselő, elektromos gitárszólóval dúsított „Ohnivý tanec” (ez utóbbi az egyik instrumentális nóta a lemezen).

 

Eddig még nem említettem, de a középkori hangulatot nagymértékben az olyan korabeli hangszerek használata biztosítja, mint a tekerőlant, a duda, a kézidob, és a töröksípra emlékeztető shawm. Egyszer szeretném őket élőben látni, és hagyni, hogy az időutazás alatt elvarázsoljanak.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Brána podsvětí, Bludička, Ohnivý tanec

2023-ban megjelent album (Ravenna Music)

Weboldal: https://www.tempus.cz/en/

 

 

A zenekar tagjai:

Linda Ravena – ének, shawm, cornamus

David Zima – tekerőlant, shawm, duda, ének

Lukáš Mayer – akusztikus gitár, buzuki, ének

Dalena Morávková –ének

Filip Smetana – dobok és ütőhangszerek

Michaela Šmolíková – hegedű, ének

Martin Kostohryz – basszusgitár

 

Közreműködők:

Stanislav Pliska

Pavel Plch

Hana Osifová

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Brána podsvětí
  2. Stezka snů
  3. Nesplněná touha
  4. Bludička
  5. Slib, že budeš má
  6. Ohnivý tanec
  7. Poslední přání
  8. Tam, kde snívám já
  9. Na dunách
  10. Odcházení