Főkép

Turbuly Lilla új regénye a BFF-sorozat, azaz a best friends forever-sorozat első kötete. Elöljáróban csak annyit mondanék, ha ez a mérce, és a többi könyv is ilyen pörgős és aranyos, akkor gyűjteményünk lesz.

 

A főszereplő a tizenkét éves Titti és az unokatesója, Milla. Évek óta nem találkoztak, de mivel a család hazaköltözött, ráadásul pont a szomszédba, így ezentúl minden napjukat együtt töltik. Eleinte a kislány nem rajong a változásért, egyke, félti a korábbi, kialakult életét, az iskolában a barátait. De Milla kedves személyisége és segítőkészsége miatt azonnal belesimul a hétköznapokba, és nemsokára elválaszthatatlanok lesznek. Több kalandba is belekeverednek, van, amelyik életveszélyes, és van, amelyik könnyeket csal az ember szemébe. Az érzelmek széles skáláját élhetik át az olvasók.

 

Titti hétköznapi lány, de Milla igazi kötéltáncos, aki több országban is fellépett már. A cirkuszi élmények leírása, az utazással és az edzéssel töltött szabadidő ábrázolása megmutatja a csillogás mögötti képet. Egy világot, ahol nem lehetsz igazán gyerek, mert a fellépések miatt diétáznod kell, elhagyni a barátaidat és gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Hiába tűnik izgalmasnak a kislány élete, közben végtelenül sajnálatra méltó is. De a szerző mégsem akarja, hogy sajnáljuk, csak az a célja, hogy megmutassa, milyen kőkemény munka van egy előadás mögött.

 

Közel 200 oldalas a kötet, de annyi esemény belefér, hogy szinte alig győzzük kapkodni a fejünket: poszttraumás szindróma, jótékonyság, nyomozás, családegyesítés, cirkuszi mutatványok, önzetlenség, szerelem, megannyi téma, amelyek külön-külön is megtöltenének egy könyvet, itt mégis békésen megférnek egymás mellett. Minden oldalon történik valami a két kislánnyal, akik örök véd- és dacszövetséget fogadnak. A karakterek bájosak, a szülők nemcsak háttérfigurák, hanem valódi segítséget, biztonságot nyújtanak. Rengeteg szereplővel és helyszínnel dolgozik Turbuly Lilla, de a sok adat lesz végül egy nagy katyvasz, hanem igazi fejlődésregénnyé növi ki magát. Titti még empatikusabb és segítőkészebb lesz, és Milli is nyit az újdonságok irányába. Megható pillanatokban is bővelkedik a kötet, még a pityergés sem kizárt egy-egy helyzetben.

 

Kilencéves korosztálynak ajánlja a könyvet a Móra Kiadó, de még felnőtt fejjel is érdemes belefogni és közösen elolvasni a csemeténkkel. Izgatottan várom a sorozat további megjelenéseit.