Főkép

Kíváncsian vártam Venla Ilona Blom első szólólemezét, mivel korábban már olyan formációkban bizonyította tehetségét, mint a finn Tuuletar, vagy amikor J-P Piirainen gitárossal közösen készített albumot. De említhetem azokat a korongokat is, amelyeken csak közreműködőként vett részt (Johanna Juhola, Niemi, Anna Murtola), és biztosan van olyan része az életének, amiről semmit sem tudok.

 

A szólólemezek általában arra biztosítanak lehetőség, hogy az előadó olyan oldalát mutassa meg a közönségnek, amelyekre a többi együttesben, formációban nincs lehetőséget. Nincs ez másként a Nevrak albumon sem, mert ahogy vártam, Venla Ilona Blom itt eltávolodik a népzenével kevert hip-hoptól, és megalkot egy új stílust, ami filmzene, artpop és klasszikus muzsika elegyére hasonlít.

 

Egy biztos, mindegyik számnak erős hangulata van – többnyire elszállós, álmodozós –, amelyekhez tökéletesen illik az énekesnő hangja, ami tiszta, víz felett suhanó, csillagok felé szálló. A szöveget az utazásai közben megismert történetek ihlették, zenehallgatás közben érdemes végigolvasni a kísérő füzetet. Nekem legjobban azok a számok tetszettek, amelyekben a N.O.X vonóstrió is közreműködött, tényleg sokat hozzátesznek a hangulathoz.

 

Érdekesnek találtam azokat a tételeket, melyekben Geneviève Andersen narrátorként vezet bennünket, legjobb ezek közül talán a „Maaria”, ami a semleges állapotból átvált ijesztővé, főként a zenének és az éneknek köszönhetően. Pedig nem történik semmi más, csak Blom kiengedi a hangját.

 

Úgy vélem mindenkinek más előd jut az eszébe az énekről, nekem például Kate Bush korai lemezei, de a zene nyilvánvalóan modern, hiszen évtizedekkel korábban nem volt jellemző a népzene és az elektronika keverése. Teljesen egyetértek azokkal, akik nagyon kíváncsiak arra, miként szólalnak meg ezek a dalok élőben, esetleg természetes környezetben, vízparton. Úgy vélem legalább akkora élmény lenne, mint a manapság divatos filmzene koncertek, ha nem nagyobb.

 

A két kislemezen is megjelent dal („Good night, Laura Palmer” és „Sea of Sensations”), melyekhez klip is készült jól visszaadják azt a szépséget és különlegességet, melyek az álom és az ébrenlét határán elhelyezkedő világot, a Nevrakot jellemzi Venla Ilona Blom szerint (videók a cikk végén).

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Sea of Sensations, Maaria, Good night, Laura Palmer

2024-ben megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal: https://www.facebook.com/venlailona.p

 

 

A zenekar tagjai:

Venla Ilona Blom – ének, beatbox

 

Közreműködők:

háttérvokál: Linda Ilves, Maija Kauhanen & Jutta Rahmel

hárfa: Natalia Castrillón

gitár és effekt: J-P Piirainen

N.O.X vonóstrió: Aino Rautakorpi (hegedű), Helena Dumell (brácsa), Annika Furstenborg (csello)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. At the gate to Nevrak 05:00
  2. Sea of Sensations 03:17
  3. Maaria 04:07
  4. Blue in you 03:33
  5. Aavis 03:51
  6. Ol' travelling man 05:35
  7. Peripeteia 02:29
  8. Musta veri 04:23
  9. Serendipity 04:59
  10. Good night, Laura Palmer 04:50